ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Εκκλησιαστική Γιορτή σήμερα 28 Σεπτεμβρίου γιορτάζει Προφήτης Βαρούχ ο Δίκαιος

Εορτολόγιο 28 Σεπτεμβρίου Προφήτης Βαρούχ ο Δίκαιος

Σημερινή γιορτή – Ποιος ήταν ο Προφήτης Βαρούχ ο Δίκαιος

Ο Προφήτης Βαρούχ ο Δίκαιος είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και γιορτάζει σήμερα, αλλά και κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου, σταθερή εορτή
Προφήτης Βαρούχ ο Δίκαιος – Βίος

Ο προφήτης Βαρούχ ο Δίκαιος ήταν γιος του Νηρίου, αφοσιωμένος ακόλουθος και γραμματέας του προφήτη Ιερεμία και έζησε τον 7ο αιώνα π.Χ. Ήταν φιλαλήθης και θαρραλέος.Ο Βαρούχ έγραψε με υπαγόρευση του Ιερεμία, που ήταν φυλακισμένος, προφητείες, με την εντολή να τις διαβάσει στο λαό σε ημέρα νηστείας.

Αλλά ο βασιλιάς Ιωακείμ, όταν το πληροφορήθηκε, αντί να επωφεληθεί από τις νουθεσίες του προφήτη, έριξε το βιβλίο του στη φωτιά. Οι προφητείες όμως εκείνες, γράφηκαν και πάλι.

Ο Βαρούχ υπέστη και φυλάκιση, διότι οι Ιουδαίοι τον μισούσαν για τη φιλαλήθη και θαρραλέα του γλώσσα. Τον κατηγορούσαν μάλιστα, ότι αυτός παρακινούσε εναντίον τους τον προφήτη Ιερεμία. Όταν οι Ιουδαίοι κατέφυγαν φοβισμένοι στην Αίγυπτο για τη στάση τους κατά του βασιλιά της Βαβυλώνας, μαζί με τον Ιερεμία πήγε εκεί και ο Βαρούχ.

Ραβινιστική παράδοση αναφέρει, ότι αυτός μετά το θάνατο του Ιερεμία επανήλθε στη Βαβυλώνα.

Ο Βαρούχ στο ομώνυμό του βιβλίο μέσα στην Αγία Γραφή, προλέγει καθαρά για την ενανθρώπηση του Κυρίου Ιησού Χριστού.
Απολυτίκιο Προφήτη Βαρούχ

Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Προφητικής αξιωθείς λαμπηδόνας, Ιερεμία τω κλεινώ συνεδέθης, και τούτω ομοδίαιτος εγένου σοφέ, όθεν προηγόρευσας, θεηγόρω σου γλώττη, την του Λόγου κένωσιν, εις ανάπλασιν κόσμου, ης μετασχόντες πίστει αληθεί, Βαρούχ Προφήτα, ενθέως τιμώμεν σε.

Κοντάκιον
Ήχος πλ. β’. Την υπέρ ημών.
Την του Λυτρωτού, κηρύττων οικονομίαν, ως προφητική, κινύρα προεμελώδης· Ο Θεός ημών ούτος, τεχθείς ως ηυδόκησεν, ω παρόμοιος ουχ έτερος, επί γης οφθείς εγνώρισεν, επιστήμης θείας είσοδον, τοις προσκυνούσι Βαρούχ, την παρουσίαν αυτού.

Μεγαλυνάριον
Βάρος απορρίψας το χθαμαλόν, βαρύτητι βίου, επτερώθης προς ουρανόν, Βαρούχ θεηγόρε· διό σε ως Προφήτην, θεόληπτον υμνούμεν, και μεγαλύνομεν.

Χρόνια πολλά


orthodoxia online

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget