ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Τουρισμός: Πόσο εφικτό είναι, τελικά, να φτάσουν τα έσοδα του 2021 στα 12 δισ. ευρώ


Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay


Πόσο εφικτό είναι άραγε τα έσοδα από τον τουρισμό για το 2021 να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ; Η απάντηση, αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή τα στοιχεία που βασίζονται στα δεδομένα του 2019, που είναι και το έτος αναφοράς, είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει τόσο ψηλά η επίδοση.


Βέβαια, επισήμως κανείς από τους παράγοντες του τουρισμού ή η πολιτική ηγεσία δεν αναφέρουν πως τα 12 δισ. είναι ο στόχος, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι ένα μέγεθος που μπορεί να πιαστεί.

Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει το διάστημα από Αύγουστο έως και το Δεκέμβριο του 2021 τα έσοδα να διαμορφωθούν στο 95%(!) αυτών του 2019, πράγμα που αν μη τι άλλο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι παράγοντες του τουρισμού, τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί, ειδικά στην περίπτωση που τα έσοδα του Αυγούστου προσεγγίσουν αυτά του 2019.

►Τουρισμός: Αμερικανοί, Βρετανοί και Ρώσοι ξόδεψαν τα πιο πολλά - Απογειώθηκε η μέση δαπάνη

►Τουρισμός: Στο 61% «απογειώθηκαν» τα έσοδα τον Ιούλιο - Ξεπέρασαν τις προσδοκίες


Τι πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες

Τον Αύγουστο του 2019 τα έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 4,2 δισ. ευρώ. Εφέτος, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η πληρότητα κινήθηκε στο 80%. Για να καλυφθεί, λοιπόν, αυτή η διαφορά, θα πρέπει αφενός να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση και αφετέρου να διατηρηθεί η αυξημένη δαπάνη ανά τουρίστα, που παρατηρήθηκε Ιούνιο και Ιούλιο και ήταν της τάξεως λίγο πάνω από το 20%.

Το 2019, το τελευταίο 5μηνο του έτους, οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν στα 9,1 δισ. ευρώ. Φέτος για να πιαστούν τα 12 δισ. θα πρέπει στο ίδιο διάστημα να υπάρξουν εισπράξεις 8,6 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά το 2019, τα ταξιδιωτικά έσοδα, ανά μήνα το τελευταίο 5μηνο διαμορφώθηκαν ως εξής:
Αύγουστος: 4,2 δισ.
Σεπτέμβριος: 2,84 δισ.
Οκτώβριος: 1,44 δισ.
Νοέμβριος: 313 εκατ.
Δεκέμβριος: 288 εκατ.

Οι πρώτες ενδείξεις, πάντως, από το Σεπτέμβριο είναι ιδιαίτερα θετικές και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι εφικτό ακόμη και να υπερβούν τα έσοδα του 2019. Αναφορικά με τον Οκτώβριο, είναι νωρίς ακόμη για προβλέψεις αν και οι πρώτες ενδείξεις από τις κρατήσεις και το ενδιαφέρουν που υπάρχει είναι ιδιαίτερα θετικές.
Τα στοιχεία του 7μηνου

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε την Ελλάδα στο επτάμηνο του 2021 (Ιανουαρίου - Ιουλίου) αυξήθηκε κατά 51,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε την Ελλάδα στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2021 ανήλθε στα 4,540 εκατομμύρια, ωστόσο, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση ανήλθε στο 30% εκείνης του αντίστοιχου 7μήνου του 2019, όταν ο αριθμός των τουριστών είχε ξεπεράσει τα 15,080 εκατομμύρια.

Τον Ιούλιο η εισερχόμενη τουριστική κίνηση, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, παρουσίασε αύξηση κατά 240% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, με αποτέλεσμα ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας να φθάσει τα 2.815.000, επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης του Ιουλίου του 2019. Οι εισπράξεις του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, διαμορφώθηκαν σε επίπεδο 61,4% εκείνων του Ιουλίου του 2019.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget