ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Προβλέψεις για αυξημένη παραγωγή μήλων στην ΕΕ σε σχέση με πέρσιΤις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), στο διαδικτυακό Συνέδριο Prognosfruit, που έγινε αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με αυτές η παραγωγή μήλων στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρσι.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της WAPA κ. Philippe Binard, η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων, για την περίοδο 2021/2022, προβλέπεται να ανέλθει σε 11,7 εκατ. τόνους. Και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή καλλιέργεια συνεχίζει την προσαρμογή των ποικιλιών και των ποιοτικών προδιαγραφών που απαιτούν οι καταναλωτές».

Από την πλευρά του ο κ. Dominik Wozniak, πρόεδρος της WAPA, δήλωσε: «Η νέα σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα σε σχέση με τον μέσο όρο.

Οι ποσότητες στα περισσότερα τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με τον μέσο όρο παραγωγής.

Επίσης η βιολογική παραγωγή μήλων συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο, έστω και με αργά βήματα, φτάνοντας τώρα περίπου το 6% της συνολικής καλλιέργειας της ΕΕ».

Παϊσιάδης ΣταύροςΟι παγετοί έπληξαν σημαντικά την φετινή παραγωγή των αχλαδιών σε όλη την χώρα. Οι εκτιμώμενες παραγωγές είναι πολύ απογοητευτικές τόσο για τα επιτραπέζια με κύρια ποικιλία τα Κρυστάλλια όσο και για τα βιομηχανικά αχλάδια.

Ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, γεωπόνος και γενικός διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας η “Ένωση” δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει πλήρης καταστροφή της παραγωγής η οποία ζήτημα είναι να φτάσει το 10% της περσινής. Η καταστροφή οφείλεται αποκλειστικά στον παγετό καθώς σε γενικές γραμμές ήταν μία ήρεμη χρονιά αναφορικά με εντομολογικούς εχθρούς, μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Υπήρχε έλεγχος της έξαρσης του εντόμου ψύλλα, το βακτηριακό κάψιμο δεν αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα και το φουζικλάδιο ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, δεν είχαμε καταστροφές από χαλαζοπτώσεις. Αυτήν την περίοδο γίνεται η συγκομιδή στα Κρυστάλλια, όπου είναι και η μοναδική ποικιλία που χρησιμοποιούμε. Βλέποντας την καταστροφή πολλοί παραγωγοί απογοητεύτηκαν και δεν προέβησαν στις απαιτούμενες καλλιεργητικές πρακτικές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου γεγονός που έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα των λιγοστών αχλαδιών».
H κα. Σοφία Κεμπαπίδου γεωπόνος στην εταιρεία Farm Hellas στην Ημαθία κάνει μία αναφορά στα κυριότερα προβλήματα της φετινής παραγωγής. «Η χρονιά δεν ήταν καθόλου καλή από άποψη παραγωγής για τα αχλάδια. Υπήρχαν μεγάλες καταστροφές που οφείλονται κατά κύριο λόγο στους παγετούς, οι οποίες κυμαίνονται ανά περιοχή. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η παραγωγή έφτασε τους 3.000 τόνους το στρέμμα και στην χειρότερη τα 500 kg, ενώ περιμέναμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Προβλήματα υπήρχαν και με το βακτηριακό κάψιμο για τις ευαίσθητες ποικιλίες αλλά και με την ψύλλα (Psylla pyri). Η ποικιλία αχλαδιών Sissy δεν είχε τόσο θέματα με τη ψύλλα όσο με τον παγετό», σχολιάζει η έμπειρη γεωπόνος.
Ο κ. Τασιούλας Χρήστος, πρόεδρος της ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ στον Τύρναβο εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της φετινής παραγωγής. «Αυτήν την περίοδο τελείωσε η συγκομιδή στα Κρυστάλλια και τώρα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των βιομηχανικών ποικιλιών Sissy, Williams και Highland. Η μείωση φτάνει το 70% συγκριτικά με πέρσι και η παραγωγή μπορεί να φτάσει από 800 kg μέχρι και ένα τόνο το στρέμμα. Η απώλεια στα κρυστάλλια οφείλεται αποκλειστικά στους παγετούς ενώ η απώλεια στις ποικιλίες που προορίζονται για βιομηχανική χρήση οφείλεται και στο βακτηριακό κάψιμο, με αποτέλεσμα η προσβολή να επεκτείνεται και στο φυτικό κεφάλαιο. Τα κρυστάλλια είναι εξαγώγιμο προϊόν και η ζήτηση είναι υψηλή γεγονός που οφείλεται στην μείωση της παραγωγής. Η τιμή ωστόσο είναι αυξημένη μόλις κατά 10% συγκριτικά με πέρσι γιατί και η λιγοστή ποσότητα είναι κακής ποιότητας».
Τέλος, ο κ. Μπούγας Βασίλης, υπεύθυνος πωλήσεων στον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας κάνει λόγο για μηδενική παραγωγή. «Δυστυχώς δεν έχουμε καθόλου παραγωγή φέτος και δεν διακινήσαμε καθόλου αχλάδια. Τόσο η παραγωγή όσο και τα δέντρα έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή από τους παγετούς και το χαλάζι. Η ποικιλία που χρησιμοποιούμε είναι τα Κρυστάλλια και συνήθως παράγουμε ετησίως γύρω στους 100 τόνους».


AGROTYPOS
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget