ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Συνέδριο Economist: Διαφωνία Σχοινά-Σόιμπλε για το μεταναστευτικό, σύμπνοια για τη διαχείριση της πανδημίας

«Η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, είναι στον σωστό δρόμο σχετικά με την οικονομία της», τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist ο Ζόραν Ζάεφ.


Φωτογραφία: EUROKINISSI


«Αν δεν υπάρξει μια μεγάλη ευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό και το άσυλο θα συνεχίσουμε να βλέπουμε Μόριες και Φέουντα και Καλαί και άλλα απεχθή φαινόμενα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου ζωής, απαντώντας στον πρόεδρο της ομοσπονδιακής βουλής της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επέκρινε την ύπαρξη μεταναστευτικών καταυλισμών στη Νότια Ευρώπη, στη συζήτηση που είχαν στο πλαίσιο του διαλόγου της 25ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.Είναι από τα λίγα θέματα που διαφωνώ με τον κ. Σόιμπλε (ο οποίος μετείχε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης), είπε ο Μ. Σχοινάς και εξήγησε ότι «δεν κάνουμε τη συζήτηση για τη μετανάστευση και τους καταυλισμούς σε πολιτικό κενό ή αποστειρωμένο περιβάλλον. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν έχουμε ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική κι αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ μπλοκάρουν τις προτάσεις μας (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) γιατί πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό τους αλλά κάποιων άλλων». «Τώρα πιστεύω ότι είναι η καλύτερη στιγμή από ποτέ γι’ αυτή τη συμφωνία», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Σόιμπλε για το θέμα, ο οποίος σε αντίστιξη με την κριτική που γίνεται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ότι δεν τηρούν τους κανόνες του κράτους δικαίου και τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, είπε δεν συζητάμε το ίδιο για τους καταυλισμούς των μεταναστών στη Νότια Ευρώπη όπου το κράτος δικαίου και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν γίνονται σεβαστά. Ο Γερμανός αξιωματούχος επέκρινε κυρίως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι ανέχονται αυτή την κατάσταση και τόνισε ότι αν δεν συζητάμε και αυτά τα θέματα δεν έχουμε αξιοπιστία.
Σόιμπλε: Η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Λίγο αργότερα, ερωτηθείς αν η Ελλάδα ακολουθεί σήμερα τον σωστό δρόμο στην οικονομία, καθώς ο ίδιος έζησε από κοντά την ελληνική κρίση ως υπουργός Οικονομικών, απάντησε, ωστόσο, θετικά, λέγοντας πάντως ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να κερδίσει ανταγωνιστικότητα. Ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν πάντα υπέρ της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης και δέχθηκε ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα αλλά η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες έπρεπε να λύσουν το πρόβλημά τους για να κερδίσουν ανταγωνιστικότητα.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση στον κόσμο είναι η υποχώρηση της δημοκρατίας»

Το τρίτο πρόσωπο στη συζήτηση ήταν ο διανοητής, πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Φράνσις Φουκουγιάμα επιτελικό στέλεχος του Κέντρου για τη Δημοκρατία, την Ανάπτυξη και το Κράτος Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ο οποίος «χτύπησε καμπανάκι» για την υποχώρηση της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο την οποία χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση». Το είδαμε στις ΗΠΑ το βλέπουμε και στην Ευρώπη, είπε και τάχθηκε υπέρ του ενιαίου βηματισμού της Δύσης έναντι της Κίνας με την οποία η συνεργασία όπως είπε πρέπει να είναι επιλεκτική.

Ερωτηθείς για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα απάντησε ότι «δεν είναι λάθος», καθώς το project του Πειραιά πάει καλά και είναι μια συνεργασία win-win.

Ο κ. Φουκουγιάμα κατηγόρησε την Κίνα και τη Ρωσία ότι εργαλειοποίησαν την κρίση της πανδημίας και επεσήμανε ότι πολλοί λαϊκιστές ηγέτες που προέτρεπαν τον λαό τους να αψηφήσει την πανδημία, διαψεύστηκαν και απέτυχαν και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχασε τις εκλογές λόγω της κακής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.
«Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περυσινό»

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι η Ευρώπη πήρε από την πανδημία το μάθημα ότι πρέπει να δείξει ανθεκτικότητα στο μέλλον στην οικονομία, στην ενοποίηση της υγείας, την ένωση ασφάλειας και την ψηφιακή μετάβαση. Αφ’ ετέρου πρόσθεσε, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία για να οικοδομήσουμε αλληλεγγύη και η δημόσια υγεία και εκπαίδευση που άντεξαν στην υγειονομική κρίση να συνεχίσουν να ανθούν.

Αισιόδοξος δήλωσε ο αντιπρόεδρος ότι φέτος το καλοκαίρι έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερο από το περυσινό.

Δέχθηκε την κριτική ότι η ΕΕ άργησε τις πρώτες εβδομάδες να απαντήσει στην πρόκληση της Covid-19 αλλά πρόσθεσε ότι σήμερα έχουμε το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα και η Ευρώπη είναι η περιοχή με τους περισσότερους εμβολιασμένους στον κόσμο. Επανέλαβε επίσης το επίτευγμα της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί συμμετρική απάντηση στις συμμετρικές προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία με χρήματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και δανεισμό από την αγορά.

Ερωτηθείς για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται από χώρες της Αν. Ευρώπης εντός της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι με τη διεύρυνση του 2004 κληθήκαμε να συμφιλιώσουμε την ιστορία με τη γεωγραφία της Ευρώπης και ότι σε λίγα χρόνια οι νέες γενιές των χωρών αυτών θα ενταχθούν στο αξιακό σύστημα της ΕΕ και η συζήτηση που κάνουμε σήμερα θα είναι απλώς ακαδημαϊκή.
Στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist ο Ζόραν Ζάεφ

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποιεί από την Πέμπτη (08/07) διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, όπου την Παρασκευή (09/07) θα μιλήσει στο συνέδριο του «The Economist».


Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ στην επίσκεψή του αυτή στην Αθήνα συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χώρας του, αρμόδιο για οικονομικά θέματα, Φατμίρ Μπιτίτσι, και τον υπουργό Οικονομίας, Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα παρευρεθεί επίσης στην ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο συνέδριο του Economist.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Ζάεφ στην Αθήνα, προγραμματίζονται αρκετές συναντήσεις με επιχειρηματίες και διπλωμάτες, ενώ θα υπογραφεί και η Συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο διασυνδετήριος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας θα ξεκινά από τη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην πόλη Στιπ της Βόρειας Μακεδονίας.

Με βάση τις προβλέψεις του Συμφώνου Κατανόησης που έχουν υπογράψει από το 2016 οι δύο πλευρές, ο ΔΕΣΦΑ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει το ελληνικό τμήμα. Ο αγωγός θα έχει μήκος 50 χλμ. θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων.

Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Την ανάπτυξη και λειτουργία του θα αναλάβει η κρατική Eταιρεία Aξιοποίησης Eνεργειακών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας (NER).

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)


DIKAIOLOGITIKA NEWS

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget