ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Τα μνημεία Αγροκτήματος Αδριανού Νεοκαισάρειας
Ο Όμιλος Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας – Νεοκαισάρεια» διοργάνωσε την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 εκδήλωση με θέμα «Τα μνημεία του Αγροκτήματος Αδριανού Νεοκαισάρειας». Βασικό μήνυμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης και της όλης μας προσπάθειας είναι:

«Όποιος Γνωρίζει Προστατεύει»


Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εκδήλωσης έγινε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Π.Ε. Πιερίας και των αρχαιολόγων Μιλτιάδη Μυτελέτση και Κωνσταντίνου Νούλα. Η προσέγγιση του θέματος είχε τις εξής θεματικές ενότητες: 1) τον εντοπισμό των μνημείων και των στοιχείων που μαρτυρούν την ιστορία τους, 2) τους λόγους της επιλογής της θέσης τους από τους αρχαίους, 3) την επιλογή των υλικών και τη χρήσης τους, 4) τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή και συνδέονται με τα μνημεία της, 5) τις διατροφικές συνήθειες καθώς και την περιβαλλοντική συνείδηση που είχαν αναπτύξει οι αρχαίοι, 6) την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας με τους Φορείς και τους πολίτες του Δήμου μας, 7) την ανάγκη προστασίας των μνημείων και τέλος, 8) τη συμβολή της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και του τόπου μας γενικότερα με αφορμή τα μνημεία και την ιστορία που αυτά μαρτυρούν.

Την ενημέρωση των παρευρισκομένων ανέλαβαν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, οι κ.κ. Μιλτιάδης Μυτελέτσης και Κωνσταντίνος Νούλας.

Επισκεφθήκαμε τη θέση του Προφήτη Ηλία, όπου διατηρείται ερειπιώνας ναού του τύπου της βασιλικής και το «Κάστρο Βοηνάς» ή «Παλαιόκαστρο» της Νεοκαισάρειας στην περιοχή του Αγροκτήματος Αδριανού.

Η ενημέρωση των αρχαιολόγων για τις παραπάνω θέσεις ανέδειξαν στους συμμετέχοντες την αξία των μνημείων, την σημαντικότητα τους στην ιστορία της περιοχής στο βάθος των αιώνων, τον τρόπο ζωής των αρχαίων κατοίκων και τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην εγγύτερη περιοχή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης κ. Μιχάλης Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεοκαισάρειας κ. Ιωάννης Α. Τεκτονίδης.

Ο Όμιλός μας ευχαριστεί θερμά για την συμβολή της στην εκδήλωση την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, τον Προϊστάμενό της κ. Χρήστο Γκατζόλη και τους αρχαιολόγους Μιλτιάδη Μυτελέτση και Κωνσταντίνο Νούλα.

Ευχαριστούμε θερμά την Φωτογραφική Ομάδα «Ίριδα» για την φωτογραφική και κινηματογραφική κάλυψη της εκδήλωσης. Την «Εστία Πιερικών Μελετών- Εστία Πιερίδων Μουσών» και την Πρόεδρο του Στέλλα Τζιτζιλή, καθώς και όλους του παρευρισκόμενους που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Τον κινηματογραφιστή Γεώργιο Γκιζελή και τον δημοσιογράφο Γεώργιο Κουκουλιάτα για την δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσής μας.

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget