ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Ι.Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

 ΓΡΑΠΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ

(ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Ρωμ. β΄ 10-16)
4-7-2021


Όλοι οι άνθρωποι, αγαπητοί αδελφοί, έχουν μυστικά, που τα κρατούν κρυμμένα μέσα στο βάθος της ψυχής τους. Κανένα ξένο μάτι δεν μπορεί να τα δει. Κάποτε όμως το πέπλο αυτό της μυστικότητας θα ανασυρθεί, έτσι τα μυστικά πλέον θα γίνουν φανερά.

Είναι βασική διδασκαλία της Εκκλησίας, την οποία ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως, ότι θα έλθει ο Χριστός για δεύτερη φορά και θα κρίνει τους ανθρώπους. Τότε ακριβώς, κατά την Δευτέρα Παρουσία Του θα φανερωθούν όλα τα κρυπτά των ανθρώπων. Μας το λέει καθαρά ο Απόστολος Παύλος: «…όπως θα φανεί την ημέρα, όταν, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο μου, ο Θεός θα κρίνει τα κρυφά των ανθρώπων διά του Ιησού Χριστού» (Ρωμ. β΄, 16). Και προλέγει ότι τότε άλλοι λογισμοί θα κατηγορούν και άλλοι θα υπερασπίζουν.
Μέσα στα κρυφά των ανθρώπων, που τότε θα αποκαλυφθούν, είναι και οι λογισμοί. Κατά τους αγίους πατέρες, οι λογισμοί δεν είναι απλώς οι σκέψεις που έρχονται μέσα μας, αλλά οι εικόνες που προέρχονται από τις αισθήσεις και την φαντασία.
Τους λογισμούς μπορούμε να τους χωρίσουμε σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, στους φυσικούς που έρχονται από τις συνθήκες της ζωής μας, τους δαιμονικούς που είναι ενέργεια του πονηρού δαίμονος, στους εμπαθείς που έχουν να κάνουν με τα πάθη μας και τους αγαθούς λογισμούς που είναι ενέργεια του Τριαδικού Θεού.
Κατά την Ορθόδοξη διδασκαλία ο νους είναι ο τροφοδότης της καρδιάς. Ότι λαμβάνει ο νους, αυτό το διαβιβάζει στην καρδιά και έτσι προχωρεί στην τελική ανάπτυξη της αμαρτίας. Έχοντας όμως νήψη ο άνθρωπος, μας διδάσκει ο Γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης, απομακρύνει τους όποιους βλαβερούς λογισμούς, που σπέρνει ο διάβολος και έτσι διατηρεί την καρδιά του καθαρή.

Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, μέσα του είχε κάνει «ένα εργοστάσιο που έβγαζε καλούς λογισμούς», κατά την έκφρασή του. Πίστευε ότι «ένας καλός λογισμός έχει μεγαλύτερη δύναμη και από την πιο δύσκολη άσκηση». Συμπλήρωνε δε ότι «οι λογισμοί που έχουμε, δείχνουν την πνευματική μας κατάσταση».
Ο αββάς Δωρόθεος επιγραμματικά αναφέρει, ότι σαπίζουμε από τους λογισμούς και έτσι δε προκόβουμε καθόλου στην πνευματική ζωή. Σε άλλο σημείο της διδαχής του, ο ίδιος άγιος λέει όταν επεξεργαζόμαστε ένα λόγο, μια κουβέντα, μια φράση που μας είπε κάποιος, τότε δημιουργείται ταραχή στην ύπαρξή μας και κατά συνέπεια φωλιάζουν στην καρδιά μας τα πάθη…!
Για να αντιμετωπίσει ο χριστιανός τους λογισμούς και τις πολύπλοκες παγίδες του διαβόλου, χρειάζεται να έχει, τέσσερα ακαταμάχητα όπλα, σύμφωνα με τον αγιασμένο Γέροντα Φιλόθεο της Πάρου. Αυτά είναι: η αίσθηση της πανταχού παρουσίας του Θεού, η ακατάπαυστη ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», η ταπείνωση και η καθαρή ολοκάρδια αγάπη!


Αν θέλουμε, αδελφοί, να αποκτήσουμε εσωτερική πνευματική υγεία πρέπει να έχουμε ενδιαφέρον γι’ αυτά τα κρυφά που θα φανερωθούν, για τους λογισμούς μας που θα αποκαλυφθούν. Να μάθουμε να απορρίπτουμε, μέσα από τον ζυγισμένο και κρυστάλλινο λόγο του Θεού, μέσα από την εμπειρία της Εκκλησίας μας, από την διδαχή των πατέρων, από τους βίους των Αγίων μας, να απομακρύνουμε με οργή και ορμή τους πονηρούς λογισμούς και να βάζουμε στη θέση τους με προσοχή, επιμονή και συνέπεια τους αγαθούς λογισμούς.


Έτσι θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι, σωματοψυχικά υγιείς και η αιώνια και αθάνατη ψυχή μας θα εργάζεται στη γη μόνο το αγαθό για να αποκτήσει στον ουρανό το αιώνιο! Αμήν.


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget