ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Γ. Κωνσταντόπουλος: Δεν Είναι Συγκυριακή Η Αύξηση Των Εξαγωγών

thessnews


συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ || ddiamantidis@gmail.com

«Η ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας δεν είναι συγκυριακή», επισημαίνει ο νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, στην ThessΝews, σημειώνοντας ότι πλέον καταγράφεται ουσιαστική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.


Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΒΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με τη χρήση του όρου Μακεδονία στα trademarks και στα brands των προϊόντων που πωλούνται στις διεθνείς αγορές.

Πόσο ικανοποιημένος είναι ο ΣΕΒΕ από την πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018; Θεωρείτε ότι η αύξησή τους βασίζεται σε συγκυριακά χαρακτηριστικά ή υπάρχει μία ξεκάθαρη τάση παγίωσης της ανόδου της εξωστρέφειας της χώρας;

Οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας για το α’ τετράμηνο 2018 γεμίζουν αισιοδοξία τον ΣΕΒΕ και όλη την εξαγωγική κοινότητα. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει όχι μόνο από την αύξηση των εξαγωγών, αλλά από την ουσιαστική βελτίωση του εμπορικού μας ισοζυγίου. Φυσικά, χωρίς να παραβλέπουμε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν και εξακολουθούν να υφίστανται, θεωρούμε ότι η ενίσχυση των εξαγωγών δεν είναι συγκυριακή.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μας για το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2018 ανήλθαν στο ποσό των 10,5 δις ευρώ έναντι 9,2 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,2 δις ευρώ, ήτοι 13,2% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, για το εξεταζόμενο διάστημα, οι εισαγωγές μας παρουσίασαν μείωση κατά 35,9 εκατ. ευρώ, το οποίο επέφερε τη βελτίωση του εμπορικού μας ισοζυγίου κατά 15,1%. Αντίθετα, η σημαντική αύξηση που είχε σημειωθεί το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2017 έναντι του 2016 κατά 17,9%, συνδυάστηκε με αύξηση των εισαγωγών κατά 22,1%, με αποτέλεσμα την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 27,0%.

Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας αισιοδοξίας για την εξωστρέφεια της χώρας είναι το γεγονός ότι η αύξηση που παρατηρείται για το α’ τετράμηνο 2018 κατά 13,2%, σε ετήσια βάση, οφείλεται κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση των πετρελαιοειδών και κατά 9,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση των λοιπών αγαθών. Αντίστοιχα, στο α’ τετράμηνο 2017 σημειώθηκε αύξηση κατά 17,9% σε ετήσια βάση, ωστόσο η συμμετοχή των λοιπών αγαθών στη μεταβολή αυτή ήταν μόνο 3,1 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 9,8 ποσοστιαίων μονάδων συνεισφοράς των πετρελαιοειδών στην ανωτέρω μεταβολή.

Μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ποια είναι τα επόμενα βήματα που απαιτείται να γίνουν στο επίπεδο των υποδομών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγωγές και η πρόσβαση σε ξένες αγορές;

Στον ΣΕΒΕ πιστεύουμε ακράδαντα ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η δραστηριότητα του λιμανιού κατά το παρελθόν ήταν ιδιαίτερα ασθενής συγκριτικά με τη δυναμική του, ωστόσο θεωρούμε ότι με τη νέα διοίκηση αυτό θα αλλάξει. Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα μεγάλη συμβολή του λιμανιού στην οικονομική ανάκαμψη της Βόρειας Ελλάδας και στην εξωστρέφεια της περιοχής, ορίσαμε στο νέο Διοικητικό μας Συμβούλιο ως επίτιμο μέλος τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΘ, τον κ. Σ. Θεοφάνη.

Φυσικά, για να επιτευχθεί ο στόχος της αναβάθμισης του λιμανιού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αναπτύξουμε τις υφιστάμενες υποδομές μας και κυρίως το οδικό και σιδηροδρομικό μας δίκτυο, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Πρέπει λοιπόν να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις εντός και εκτός του λιμανιού, με σκοπό την ανάπτυξη ενός διεθνούς δικτύου logistics, το οποίο θα προσελκύει διεθνείς γραμμές. Δεδομένης της γεωστρατηγικής του θέσης και με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες, το λιμάνι δύναται να καταστεί ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, το οποίο θα συνδέει τις καταναλωτικές αγορές της Δύσης με τις παραγωγικές αγορές της Ανατολής.

Σε ποιους τομείς εστιάζει το φετινό Export Summit και ποια τα “δυνατά” ονόματα που θα φιλοξενήσει;

Το 6ο Export Summit με θέμα «The digital e-ra, Business on the move, Exports in the fast lane» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, στο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, έχει σκοπό να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες σε όλα τα θέματα που συνιστούν το ψηφιακό επιχειρείν. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ενώ οι επιχειρηματικές τάσεις που διαμορφώνονται από τις νέες τεχνολογίες αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη όλων των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Το Export SummitVI θα καλύψει όλες τις σύγχρονες τάσεις και τεχνολογίες του Ψηφιακού Επιχειρείν, έτσι ώστε να αποτελέσουν τα εργαλεία των δυναμικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, για να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές, να βελτιώσουν τις παραγωγικές και οργανωτικές τους διαδικασίες και να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από την εφαρμογή τους. Οι διακεκριμένοι ομιλητές μας θα αναδείξουν όλες τις πτυχές του ψηφιακού επιχειρείν μέσα από επιτυχημένα παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής. Τέλος, θα παρατεθεί δείπνο λήξης του Συνεδρίου με προσκεκλημένο τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα μας μιλήσει για την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα για την Ελλάδα του αύριο.

Πώς αναμένεται να επηρεάσει η συμφωνία για το Μακεδονικό ζητήματα όπως η χρήση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στα εμπορικά σήματα βορειοελλαδικών εξωστρεφών επιχειρήσεων; Τι προτίθεται να κάνει για αυτό ο ΣΕΒΕ;

Ο ΣΕΒΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με τη χρήση του όρου Μακεδονία στα trademarks και στα brands των προϊόντων που πωλούνται στις διεθνείς αγορές. Ο προβληματισμός μας έγκειται στη χρήση του ονόματος σε πολλά ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως οι Μακεδονικές πιπεριές, το κρασί και άλλα τρόφιμα. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια. Η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τη γείτονα χώρα είναι φυσικά επιθυμητή, ωστόσο πρέπει να διασφαλίσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως η ελληνικότητα της Μακεδονίας και η ελληνική γλώσσα.

Βασικό μέλημα του ΣΕΒΕ είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μελών του και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στο σημαντικό αυτό ζήτημα που έχει προκύψει, θα επιδιώξουμε να συμμετέχουμε ενεργά στη Διεθνή Ομάδα που θα συσταθεί με βάση την παράγραφο 1θ του άρθρου 3 της συμφωνίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του ΔΟΤ φυσικά, χωρίς εξάντληση της τριετίας που προβλέπεται αλλά εντός εξαμήνου.

Από το φύλλο της THESSNEWS #110 (16/06/2018-17/06/2018)
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget