ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Ι.Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος - ΓΡΑΠΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ (ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Δ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ Τιτ. γ΄ 8-15)


Σήμερα, αγαπητοί αδελφοί, η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των αγίων και θεοφόρων Πατέρων της τετάρτης οικουμενικής Συνόδου. Στα 451 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού έγινε η τέταρτη οικουμενική Σύνοδος στη Χαλκηδόνα της Βιθυνίας. Εκεί συνάχθηκαν 630 πατέρες της Εκκλησίας και καταδίκασαν τον αιρετικό και μονοφυσίτη Ευτηχή και τους οπαδούς του.
Ο μονοφυσιτισμός είναι η αίρεση που δίδασκε ότι ο Ιησούς Χριστός δεν είναι Θεός και άνθρωπος, αλλά μόνο Θεός, ότι δηλαδή η θεία φύση στο πρόσωπο του Χριστού σκέπασε και χώνεψε μέσα της την ανθρώπινη φύση. Η Σύνοδος δογμάτισε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Θεάνθρωπος, τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.
Οι Άγιοι Πατέρες είναι εκείνοι, που πραγμάτωσαν στο βίο τους το Ευαγγέλιο και το κήρυξαν «ἔργο και λόγῳ». Αυτά τα δύο, η αγιότητα του βίου και η ορθόδοξη διδασκαλία, στους πατέρες της Εκκλησίας πηγαίνουν πάντα μαζί. Στην Εκκλησία μας είναι όλα ζωντανά, όλα είναι προσωπικά, όλα είναι παράδειγμα.
Με αυτά τα δεδομένα οι Πατέρες με τη θεολογική τους σοφία που πηγάζει από την αγιότητά τους είναι, καθώς γράφει ο Απόστολος, «ἄρτιοι τοῦ Θεοῦ ἄνθρωποι».
Για τα καλά έργα μιλάει ο Απόστολος Παύλος στο Αποστολικό Ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής των Αγίων Πατέρων.
Ο σπόρος δεν σπέρνεται για να παραμείνει για πάντα χωμένος στη γη, αλλά για να δώσει καρπό. Και ο λόγος του Θεού, προσφερόμενος με την αυθεντική ερμηνεία των Αγίων Πατέρων, δεν σπέρνεται στις καρδιές μας, για να παραμείνει κρυμμένος, αλλά για να δώσει καρπούς. Και καρποί του λόγου του Θεού, στη ζωή των ανθρώπων είναι τα καλά έργα.
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος έγραφε: «Ἡ ἔλλειψη τέτοιων ἔργων κάνει ἄχρηστη την ἰδιότητα του Χριστιανοῦ και ἀνενεργό την παρουσία του μέσα στον κόσμο. Ἀντίθετα με τα καλά ἔργα της αγάπης για τον ἄλλο ἄνθρωπο, προσλαμβάνει διαστάσεις μιᾶς ὄμορφης καρποφορίας, που ἀνταποκρίνεται στις ποικίλες ἀνάγκες της ἀνθρώπινης ζωής».
Έτσι τα καλά μας έργα είναι ο καλύτερος φίλος μας, ο πολυτιμότερος πλούτος μας. Είναι ο αχώριστος και αιώνιος σύντροφός μας. Μας συνδέουν με το Θεό, με τους Αγίους, με τους ανθρώπους. Τελικά τα καλά έργα μας συνοδεύουν εκεί, που κανένας άλλος δεν θα μας συνοδεύσει, στην αιωνιότητα.
Γι’ αυτό μέσα στον κόσμο η Εκκλησία των Πατέρων είναι σαν μια πόλη κτισμένη ψηλά στο βουνό. Οι άνθρωποι την βλέπουν από παντού και δεν μπορεί να είναι κρυμμένη. Η πόλη πάνω στο βουνό είναι ο βίος, τα καλά έργα μας, το παρά-δειγμα. Η Πράξη που υπέγραψαν οι Άγιοι Πατέρες στην Χαλκηδόνα, αρχίζει με τη φράση· «Ἐπόμενοι τοῖς ἁγίοις Πατράσι…», δηλαδή ακολουθώ-ντας τους αγίους πατέρες πορευόμαστε στη ζωή. Αυτή είναι η γραμμή της Ορθοδοξίας…!
Ας μείνουμε πιστοί και αφοσιωμένοι στην Εκκλησία, αδελφοί, για να είμαστε με τους Πατέρες, με τους Αποστόλους, και με τον Χριστό. Όποιος είναι με την Εκκλησία είναι με τον Θεάνθρωπο Χριστό· όποιος είναι με τον Χριστό είναι με τον Θεό, γιατί ο Χριστός είναι ο Θεός· όποιος είναι με το Θεό θα έχει ζωή αιώνιο. Αμήν.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget