ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Ποιος θα πρωτοπάρει από τις αποζημιώσεις 40% για παγετό που έχουν εξαγγελθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου


Στην προκαταβολή, ποσού 155 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος Ιουλίου που «έταξε» ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός για τις αποζημιώσεις λόγω παγετού στρέφεται το μεγάλο ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου.
Agronews


Άλλωστε οι διοικητικοί του Οργανισμού Πληρωμών μέσα στο καλοκαίρι έχουν να ασχοληθούν μόνο με κάτι λίγα από διορθώσεις και ενστάσεις περιμένοντας και το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για τις περιβόητες ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού που ακόμα περιμένουν οι παραγωγοί.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις παγετού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ προγραμματίζουν την πρώτη δόση για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να μην τον αφήσουν…. ξεκρέμαστο. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη.

Το σίγουρο είναι ότι η ζημιά στις καλλιέργειες από τα 5 κύματα παγετού θα αποζημιωθεί αθροιστικά, εξατομικευμένα και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι πληγέντες αγρότες που φοβούνται ότι για να γίνουν όλα αυτά θα φτάσει….. Οκτώβριος. Κι αυτό γιατί σε αρκετές περιοχές οι εκτιμήσεις είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Να σημειωθεί ότι υπάρχει για κάθε υποκατάστημα μία γενική εκτίμηση, όπως αυτή έγινε από τους τομεάρχες του φορέα, ωστόσο επιμένουν ότι η πληρωμή των παραγωγών δεν θα γίνει οριζόντια, αλλά ατομικά. Και μπορεί οι επιτελείς της Βάθη και της Δομοκού να έχουν μιλήσει για αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ωστόσο στην περίπτωση του παγετού, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, σε ζημιά στο 100% η μείωση βάσει της οποίας γίνεται ο υπολογισμός διαμορφώνεται στο 30%, δηλαδή (100%-30%x0,88).

Αυτό, στην περίπτωση της καλλιέργειας ροδάκινου για παράδειγμα, σε χωράφι με ζημιά 100% και απόδοση 5 τόνους το στρέμμα, και δεδομένο τον κόφτη των 3 τόνων, σημαίνει ότι η αποζημίωση υπολογίζεται στο 61%x3.000 κιλά= 1.830 κιλά με την περσινή τιμή στα 25 λεπτά για το συμπύρηνο και στα 30 λεπτά για το επιτραπέζιο.

Για την ώρα κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, αφού από τον ΕΛΓΑ ρίχνουν το μπαλάκι στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η πληρωμή που αναμένεται γίνεται βάσει κανονισμού του φορέα, αλλά το πως θα κινηθεί συνιστά καθαρά πολιτική απόφαση. Από την πλευρά του υπουργείου δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση, ωστόσο αν επιλεγεί η λύση της οριζόντιας προκαταβολής -τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις- αυτό θα πρέπει να «καλυφθεί» με κάποια Υπουργική Απόφαση.

Σημειωτέον εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ αποφεύγουν να ορίσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής, κάνοντας λόγο για «εύλογο» χρονικό διάστημα, τονίζοντας και το γεγονός ότι «έχει δοθεί παράταση στην πληρωμή των εισφορών μέχρι τον Σεπτέμβριο», επιμένοντας εν τω μεταξύ ότι δεν τίθεται ζήτημα «ρευστότητας».

Πάντως, από τον φορέα διευκρινίζουν ότι οι πληρωμές θα γίνουν ανάλογα με τον ρυθμό των εξατομικευμένων εκτιμήσεων που θα έχουν έτοιμες και θα στέλνουν τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ. Επίσης σημειώνουν ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές που έχει ήδη καταγραφεί η μεγαλύτερη καταστροφή και θα αφορά κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο αν θα περιλαμβάνονται και τα ακρόδρυα.

Εν τω μεταξύ, και από τον ΕΛΓΑ διαβεβαιώνουν ότι αποζημιώσεις για τον παγετό θα λάβουν όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον παγετό, ανεξαρτήτως καλλιέργειας, όπως άλλωστε ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας και ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός από το βήμα της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι: «Στο πρόγραμμα το οποίο ανακοινώσαμε για τον «Παγετό Άνοιξης του 2021» και συγκεκριμένα στο άρθρο 2, παράγραφος 1β, εισηγούμεθα προς το υπουργείο Οικονομικών ακριβώς την ένταξη όλων των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από αυτόν τον φοβερό παγετό που ζήσαμε και δεν καλύπτονταν απολύτως από τον ΕΛΓΑ».

Πάντως, το πλάνο του ΕΛΓΑ υπαγορεύει η εξόφληση των παραγωγών να γίνει σε δύο φάσεις, με την επιφύλαξη ότι μπορεί να προκύψει και τρίτη πληρωμή, σε περίπτωση που υπάρξουν ενστάσεις ή λόγω της καθυστέρησης των εκτιμήσεων. Η εκκαθάριση θα γίνει μέσα στο έτος.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget