ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Πουλί μπορεί να πετάξει απόσταση περίπου 170 χλμ με μια κίνηση!


Σύμφωνα με μελέτη


Σύμφωνα με μια νέα εντυπωσιακή μελέτη, ο κόνδορας των Άνδεων περνά σχεδόν όλο τον χρόνο που πετά χωρίς να κουνά τα φτερά του.

H κίνηση των φτερών είναι μόνο το 1,3% του χρόνου της πτήσης. Με βάρος έως 16 κιλά και με άνοιγμα φτερών περίπου 3,3 μέτρων, ο κόνδορας είναι το μεγαλύτερο πουλί στον κόσμο όσον αφορά στο βάρος και στο άνοιγμα των φτερών. Η πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι το πτηνό μπορεί να καλύψει απόσταση πάνω από 160 χιλιομέτρων κουνώντας μια μόνο φορά τα φτερά του!Από το 2013 μέχρι και το 2018, η βιολόγος Έμιλυ Σέπαρντ και η ομάδα της παρακολούθησαν οκτώ κόνδορες των Άνδεων κοντά στο Μπαριλότσε της Αργεντινής, προσκολλώντας πομπούς ικανούς να καταγράφουν κάθε κίνηση των φτερών κατά την πτήση των πουλιών. Στόχος τους ήταν να μελετήσουν τις επιπτώσεις των διαφορετικών καιρικών συνθηκών στις πτήσεις των πουλιών, αλλά η έρευνά τους τους οδήγησε σε ένα πολύ πιο εντυπωσιακό εύρημα.

Στο πιο ακραίο παράδειγμα που καταγράφηκε κατά την έρευνα, ένας από τους κόνδορες πέρασε πάνω από πέντε ώρες στον αέρα χωρίς να κουνήσει ούτε μια φορά τα φτερά του και σε αυτό το διάστημα κάλυψε απόσταση 172 χλμ. Ακόμα και πάνω από βουνά όπου οι συνθήκες ροής είναι πιο περίπλοκες οι κόνδορες χρειάστηκε να κάνουν πολύ μικρή κίνηση.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι κανένα από τα πουλιά που μελετήθηκαν δεν ήταν ενήλικο, επομένως και τα «άπειρα» μπορούν να πετάξουν για ώρες με μια κίνηση των φτερών τους. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 230 ώρες δεδομένων πτήσης από τους οκτώ κόνδορες που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, και μόνο το 1% των ωρών αντιστοιχεί σε κινήσεις των φτερών των πουλιών κυρίως κατά τη διάρκεια των απογειώσεων. Λόγω του μεγέθους και του βάρους τους, οι κόνδορες χρειάζονται πολύ ενέργεια για να απογειωθούν, αλλά μόλις φτάσουν στο επιθυμητό ύψος, εξοικονομούν ενέργεια για τη μέγιστη απόδοση.


pronews

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget