ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Προσοχή! Sextiorsioncam: Απάτη με σεξουαλικούς εκβιασμούς στο διαδίκτυο

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Ελληνική Αστυνομία, η οποία δίνει οδηγίες προστασίας
 
Συναγερμός έχει σημάνει στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μιας και τον τελευταίο καιρό υπάρχουν καταγγελίες για περιπτώσεις διεθνούς απάτης γνωστής ως «απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης – “sextortionscam”».

Πως λειτουργεί; Με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, άνδρες και γυναίκες, με σκοπό να τους φοβίσει και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα.

Οι δράστες ισχυρίζονται ότι καταγράφουν προσωπικές στιγμές και στα μηνύματα αυτά εμπεριέχεται κείμενο στα ελληνικά με θέμα: «Your data was hacked» ή «Open and read this letter». Με αυτό τον τρόπο ενημερώνουν τους χρήστες ότι το πληροφοριακό τους σύστημα έχει παραβιαστεί και ότι όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους. Επίσης τους ενημερώνουν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μέσω του οποίου ενεργοποιείται η κάμερα του εκάστοτε χρήστη και καταγράφει τις προσωπικές του στιγμές.

Στη συνέχεια – και αφού έχουν ενημερώσει τους χρήστες ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει αντιγράψει όλες τις επαφές τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – τους εκβιάζουν απαιτόντας από τα θύματα να καταβάλλουν σε ψηφιακό πορτοφόλι και σε μορφή κρυπτονομίσματος Bitcoin το ποσό των 1.000 ευρώ εντός πενήντα ωρών.
Συστάσεις από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει να αποφύγουν τις παρακάτω ενέργειες:
Μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.
Αγνοούν το μήνυμα και μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που παρατίθενται.
Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
Αλλάξουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμών που θεωρούν ότι διακυβεύεται.
Αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Τέλος, οι πολίτες μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (https://www.hellenicpolice.gr/).


NEWSBREAKΔημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget