ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


I.Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

ΓΡΑΠΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ
(ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ Πραξ. β΄ 1-11)
20-6-2021…Η εορτή της Πεντηκοστής, αγαπητοί αδελφοί, είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές του εκκλησιαστικού έτους. Σε αυτή την εορτή εκπληρώθηκε η επαγγελία-υπόσχεση του Θεού για την έλευση του Παρακλήτου, του Τρίτου Προσώπου της Παναγίας Τριάδος και πραγματοποιήθηκε η επίσημη φανέρωση της Εκκλησίας στην Ιστορία. Κατά τον Μέγα Αθανάσιο η Εκκλησία «ἀπό πρίν εἴχε κτισθεί, μετά ταύτα γεννάται ἐκ Θεοῦ, και φανερώνεται στον κόσμο».

Έτσι την ημέρα της Πεντηκοστής ενεργοποιείται η παρουσία της Εκκλησίας στον κόσμο, αφού το Πανάγιο Πνεύμα είναι η ψυχή του Σώματος της Εκκλησίας, δηλαδή του θεανθρωπίνου Σώματος, που της δίνει πάντα ζωή. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης παρατηρεί. «Χωρίς την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος δεν μπορούμε να μιλούμε για ανθρώπινη προσωπικότητα· για ελεύθερο και φωτισμένο άνθρωπο· για σωστή κοινωνία ανθρώπων». Τα πάντα, η ζωή, ο άνθρωπος και ο κόσμος μέσα στην αγιοπνευματική ατμόσφαιρα της Μίας Εκκλησίας αποκτούν την δυνατότητα του φωτισμού του νου και της καρδιάς που τους οδηγεί «εἰς πᾶσαν τήν ἀλήθειαν».

Οι Άγιοι Απόστολοι, την ημέρα της Πεντηκοστής, αφού έλαβαν το Άγιο Πνεύμα, έμαθαν να προσεύχονται με την καρδιά τους, κάτι που ήταν μέχρι τότε άγνωστο σε αυτούς. Γι’ αυτό, το χάρισμα της γλωσσολαλιάς, ενώ εξωτερικά φαίνεται ότι ατόνησε, όμως υπάρχει και σήμερα. Είναι το χάρισμα της καρδιακής προσευχής που αποκτούν εκείνοι που δέχονται το Πανάγιο Πνεύμα και ανακαλύπτουν την καρδιά, μέσα από την οποία προσεύχονται διαρκώς. Ο αββάς Ισαάκ λέει: «ὅταν ἐπισκιάσει ἡ χάρις τόν προσευχόμενον, νομίζει ὅτι αὐτός εἶναι ὁ Παράδεισος, ἡ ἀπαρχή τοῦ Παραδείσου». Εμπειρικά ο όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης καταθέτει: «πολλές φορές λέγοντας την εὐχή, με τη χάρη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, αισθάνεσαι χαρά, ειρήνη, μακαριότητα…». Και ο Γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης προσθέτει: «Ἡ προσευχή δίνει τήν δυνατότητα στον ἄνθρωπο, διά τῆς Χάριτος και με τρόπο μυστικό, να ψηλαφίσει τον Θεό»!
Πράγματι, όταν ο άνθρωπος δεχθεί τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος μέσα στην καρδιά του, τότε προσεύχεται αδιάλειπτα με ορμή προς τον Θεό, ο νους του είναι συνεχώς κολλημένος στο Θεό. Αυτό το χάρισμα της νοεράς ή καρδιακής προσευχής είναι ένα από τα πρώτα χαρίσματα που προσφέρει το Άγιο Πνεύμα, όταν επισκέπτεται την καρδιά του ανθρώπου.

Ο σκοπός της χριστιανικής ζωής, μας λέει ο όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ, είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Με το Βάπτισμα και το Χρίσμα λαμβάνουμε το Άγιο Πνεύμα. Άγιο Πνεύμα λαμβάνουμε στη Θεία Λειτουργία που είναι μία πραγματική Πεντηκοστή. Στην σχετική ικεσία ο Λειτουργός, ως εξής ικετεύει τον Θεό: «Κατάπεμψον το Πνεῦμά Σου το Άγιον ἐφ’ ἡμᾶς καί ἐπι τά προκείμενα δῶρα ταῦτα». Όπως οι μαθητές στο υπερώο, έτσι και εμείς στο Ναό του Θεού, ζούμε την πεντηκοστή μας. Πανηγυρική διακήρυξη αυτής της αλήθειας είναι ο ύμνος που λέμε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας: «Εἴδομεν το Φῶς το ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα Ἐπουράνιον…»!

Εμείς οι Ορθόδοξοι έχουμε και ειδική προσευχή στο Άγιο Πνεύμα. Μη ξεχνάμε, αδελφοί, να λέμε το «Βασιλεῦ οὐράνιε Παράκλητε…», αυτή την μικρή προσευχή προς το Άγιο Πνεύμα, παρακαλώντας να έλθει να «σκηνώσει» και να μας καθαρίσει, να μας αγιάσει, να μας διορθώσει, να μας φωτίσει, αυτό το θείο Πυρ με την καθαρτική Του δύναμη, από «πάσης κηλίδος»! Αμήν.

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget