ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


I.Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

ΓΡΑΠΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ
(ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ Πραξ. κ΄ 16-18, 28-36)
13-6-2021


Η παρουσία του Χριστού στον κόσμο, αγαπητοί αδελφοί, και η ίδρυση της αγιοτάτης Εκκλησίας Του, δημιούργησε από την πρώτη στιγμή «σεισμό» αντίδρασης. Συνωμότησαν οργανωμένα και ανυποχώρητα οι δυνάμεις του σκότους με στόχο τη διάσπαση αυτού του Ιερού Σώματος Του Θεανθρώπου· το διασυρμό της ανθρώπινης πλευράς της Εκκλησίας και πολλές φορές τον ευτελισμό του λαού του Θεού.
Οι θεοφόροι πατέρες της Α΄ οικουμενικής Συνόδου συνήλθαν στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ. Χ., για να αντιμετωπίσουν την αίρεση του Αρείου, που υποβίβαζε τον Ιησού Χριστό· από θεάνθρωπο τον παρουσίαζε μόνο άνθρωπο. Ο Ιησούς Χριστός δεν ονομάζει απλώς Πατέρα το Θεό. Αποκαλύπτει σε πολλά ευαγγελικά χωρία και την εσωτερική σχέση, που έχει ως ισότιμος με τον Πατέρα, ως Ομοούσιος. Αυτό τονίζει ο Θεολόγος μαθητής όταν λέει: «Ἐν ἐμοί ὁ Πατήρ, κἀγώ ἐν τῷ Πατρί» (Ιωάν. 10, 38).
Λέει ο Ιερός Χρυσόστομος σχετικά: «Ἀν, λοιπόν, ἦταν κατώτερος από τον Πατέρα Του, και από ἄλλη οὐσία και ἐθεωρείτο ἴσος, δεν θα ἔκανε τα πάντα, ὥστε να μη σχηματισθῆ αὐτή η γνώμη; Γι’ αὐτό τονίζει, ἐγώ βρίσκομαι στον Πατέρα και ὁ Πατέρας σε μένα, ὑπαινίσσεται σε μας την ισότητα με τον Πατέρα».
Το αποκλειστικό δικαίωμα να ονομάζει ο Χριστός Πατέρα το Θεό, το παρεχώρησε και σε μάς. Για τον Χριστό δεν αποτελεί τόλμη να απευθύνεται στο Θεό και να τον λέει «Πατέρα μου»! Για μας είναι τόλμη. Γι’ αυτό και πριν από το «Πάτερ ἡμῶν» στη Θεία Λειτουργία παρακαλούμε το Θεό: «Και καταξίωσον ἡμᾶς…τολμᾶν ἐπικαλεῖσθαι Σε, τόν ἐπουράνιον Θεόν, Πατέρα…».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία λέγεται και είναι Εκκλησία Πατέρων, επειδή συνεχίζει πιστά το παράδειγμα του βίου και τη διδασκαλία των αγίων Πατέρων. Η Εκκλησία είναι ο Χριστός, που καθώς γράφει ο Απόστολος Παύλος, «ἐγερθείς ἐκ νεκρῶν οὐκέτι ἀποθνήσκει, θάνατος αὐτοῦ οὐκέτι κυριεύει». Πάντα δηλαδή η Εκκλησία ζει, και είναι η Εκκλησία των Αποστόλων και των Πατέρων. Όταν λέμε αυτό, εννοούμε πως η ορθόδοξη πίστη μας είναι διδαχή και παράδοση, που φτάνει σε μας με την εγγύηση και το κύρος της αγιοσύνης.
Έτσι ο άνθρωπος παραμένει άνθρωπος στο μέτρο που αγαπάει αληθινά, που αληθεύει εν αγάπη και ζει ελεύθερα μέσα στην μυρωμένη χάρη του Χριστού μας με τον αδιάκοπο και σταθερό του αγώνα. Η πίστη λοιπόν της Εκκλησίας είναι παραλαβή και παράδοση· πηγάζει από τον αρχηγό της πίστης μας Ιησού Χριστό, την παίρνουν οι Απόστολοι, οι πατέρες την ερμηνεύουν και την παραδίδουν από γενεά σε γενεά.
Με αυτή τη αλήθεια στα χέρια του ο χριστιανός, αφημένος, παραδομένος στη πρόνοια του αγαθού Θεού, αντιμετωπίζει τις παγίδες των αιρέσεων και νιώθει να τον προστατεύει η ζωντανή παρουσία του Θεανθρώπου. Αυτό θέλει να επισημάνει και ο Όσιος Ιουστίνος της Σερβίας λέγοντας: «ἡ ζωή του χριστιανού ἀποτελεί συνεχῆ ἀγῶνα, ἀγῶνα χριστοποιήσεως, ἀγῶνα θεανθροποιήσεως. Να εἶναι ὁ Χριστός ἐντός σου ὄχι μόνον ὡς ζῶσα ἀλήθεια και ζῶσα δικαιοσύνη και ζῶσα ἀγάπη… Ἀλλά να εἶναι Αὐ-τός ὁ ἴδιος ἐντός σου με το πλήρωμα τῆς θεανδρικῆς Του ὑποστάσεως…».
Οι πατέρες της Εκκλησίας μας, αδελφοί, πρώτα ζουν κι έπειτα διδάσκουν, πρώτα πράξη και βίος και ύστερα θεολογία. Το κήρυγμα των πατέρων, δηλαδή η ορθοδοξία, είναι κήρυγμα γεγονότων· αιματηρή πορεία και πείρα αγιοσύνης. Η ορθόδοξη θεολογία και η σχέση που έχουμε με τους Αγίους Πατέρες είναι η οδός και η ανάβασή μας προς την θεανθρώπινη, την ορθόδοξη αλήθεια, και δι’ αυτής η δεδομένη ανάβασή μας στη Βασιλεία των ουρανών! Αμήν.


Μπορεί να είναι εικόνα 17 άτομα

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget