ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Ανοίγει το παιχνίδι στη χρηματοδότηση αγροτών, νέα τραπεζικά πακέτα

Τη δική τους προσέγγιση στα θέµατα χρηµατοδότησης της αγροτικής δραστηριότητας παρουσιάζουν οι µεγάλες εµπορικές τράπεζες, οι οποίες πλαισιώνουν δοκιµασµένα προϊόντα αγροτικής τραπεζικής µε νέες λύσεις εγγυηµένου επενδυτικού κεφαλαίου. Ιδιαίτερη φροντίδα καταγράφεται για τον κλάδο της αγροδιατροφής και για τους νέους αγρότες.


Η χρηµατοδοτική στήριξη του αγροτικού τοµέα προαπαιτούµενο για τη βιώσιµη ανάπτυξη

Του Ιωάννη Χανιωτάκη, Senior Director Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς


Οι αλλαγές που διαµορφώνονται στον τοµέα της Αγροδιατροφής είναι πολυδιάστατες και σχετίζονται µε δηµογραφικές, οικονοµικές, παραγωγικές, περιβαλλοντικές και εµπορικές παραµέτρους.

Η µείωση του πληθυσµού της χώρας επηρεάζει την εσωτερική αγορά και αυξάνει την ανάγκη για εξωστρέφεια. Η ένταση της αστικοποίησης του πληθυσµού διεθνώς και η ανάπτυξη του βιoτικού επιπέδου σε συγκεκριµένες χώρες θα µεταβάλλουν τη γεωγραφία της διεθνούς αγοράς τροφίµων και θα δηµιουργήσουν ελκυστικές αγορές και ευκαιρίες.
Η αλλαγή της δοµής των ευρωπαϊκών ενισχύσεων θα επηρεάσει και τα εισοδήµατα των παραγωγών. Η αναµόρφωση των καλλιεργητικών τεχνικών, που σχετίζονται µε τις εξελίξεις στην αγορά των γεωργικών εφοδίων και την υιοθέτηση της ευφυούς γεωργίας, θα αποτελέσει µεγάλη πρόκληση για τον έλεγχο του κόστους παραγωγής.

Οι επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής είναι δεδοµένο ότι θα επηρεάσουν πολυεπίπεδα την παραγωγή. Την ίδια στιγµή ο καταναλωτής θα αναζητά όλο και περισσότερο πρόσθετες πληροφορίες για τα προϊόντα, καθώς ενδιαφέρεται για την υγεία του. Τα δίκτυα διανοµής θα επιλέγουν τρόφιµα µε συγκεκριµένες προδιαγραφές ποιότητας και αειφορίας, αλλά και µε διεθνείς πιστοποιήσεις.

Συνεπώς, oι δυνατότητες ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής συνδέονται πριν απ’ όλα µε την πλήρη αξιοποίηση της καλλιεργούµενης γης, από εκπαιδευµένους παραγωγούς σε νέες γεωργικές τεχνικές σύγχρονης τεχνολογίας. Γι’ αυτό, η είσοδος νέων αγροτών είναι καθοριστικής σηµασίας. Απαραίτητη είναι και η συνεργασία των αγροτών µέσα από συνεργατικά σχήµατα, συνεταιρισµούς ή οµάδες παραγωγών ή δοµές Συµβολαιακής Γεωργίας. Και αναµφισβήτητα, στα συνθετικά της επιτυχίας θα περιλαµβάνονται ο έγκαιρος προγραµµατισµός και η προσαρµογή στα νέα δεδοµένα, επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Η Τράπεζα Πειραιώς πιστεύει ότι η χρηµατοδότηση αποτελεί ζωτικής σηµασίας παράγοντα, για την ανάπτυξη του αγροτικού τοµέα και θεωρεί ότι δεν πρέπει να λειτουργεί απλά ως ροή κεφαλαίων, αλλά να συµβάλει και στην επίλυση δοµικών προβληµάτων του.

Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρει λύσεις για ολοκληρωµένη κάλυψη βραχυπρόθεσµων και µεσοµακροπρόθεσµων αναγκών της γεωργικής εκµετάλλευσης. Στηρίζει τις επενδυτικές επιλογές του παραγωγού και την υλοποίηση επιχειρηµατικών σχεδίων, επιχορηγούµενων ή µη. Και εξασφαλίζει την απαραίτητη ρευστότητα, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της εκµετάλλευσης µε µια σειρά από χρηµατοδοτικά εργαλεία.Κορωνίδα η Συµβολαιακή Γεωργία

Κορωνίδα της χρηµατοδοτικής παρέµβασης της είναι το Πρόγραµµα Συµβολαιακής Γεωργίας, το οποίο παρέχει την απαραίτητη «στοχευµένη» ρευστότητα, στον κατάλληλο χρόνο, σε κάθε κρίκο της αλυσίδας. Το πρόγραµµα επενδύει στη δηµιουργία συνεργειών µεταξύ παραγωγών και µεταποιητικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων που είναι πελάτες της, για να υποστηρίξει την καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Στόχος της Τράπεζας είναι η συνεχής σηµαντική αύξηση των µεγεθών του Προγράµµατος και των προσφερόµενων υπηρεσιών, µε ιδιαίτερη έµφαση στην ενίσχυση του αειφορικού αποτυπώµατος των εκµεταλλεύσεων.

Η αξιοποίηση των ενεργών χρηµατοδοτικών προγραµµάτων αποτελεί µία από τις µεγαλύτερες προκλήσεις τη χώρας στην προσπάθειά της για δυναµική ανάπτυξη. Η Τράπεζα Πειραιώς, παρακολουθεί ενεργά τις εξελίξεις και θεωρεί ότι η υλοποίηση των δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020, της νέας ΚΑΠ- περιλαµβανοµένων αυτών της µεταβατικής περιόδου, καθώς και του Ταµείου Ανάκαµψης µπορούν να επηρεάσουν δοµικά την εικόνα του ελληνικού αγροτικού τοµέα µε ορίζοντα 10ετίας.Στηρίζουµε χρηµατοδοτικά τα υγιή επενδυτικά σχέδια

Στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς είναι η έµπρακτη στήριξη όσων δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τοµέα µε νέες ιδέες, όσων καινοτοµούν, όσων δηµιουργούν πρωτογενή πλούτο. Πέραν των εξειδικευµένων χρηµατοδοτικών προϊόντων, που σχεδιάζει και προσφέρει συνεργάζεται µε ελληνικούς και ευρωπαϊκούς αναπτυξιακούς φορείς και αξιοποιεί, προς όφελος των πελατών της, το σύνολο των χρηµατοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιµα στην αγορά.

Μέσω των συνεργασιών αυτών, η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει χρηµατοδοτικές λύσεις, µε ευνοϊκούς όρους, σε αγρότες, αγροτικούς συνεταιρισµούς και αγροτικές επιχειρήσεις. Πρόσφατα, η Τράπεζα Πειραιώς, συµµετείχε στο Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης µε χαρτοφυλάκιο έως 200 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη αξιοποιεί τα προγράµµατα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως το Κεφάλαιο Κίνησης Covid-19, του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων (EaSI Μικροχρηµατοδότηση Αγροτών) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.Agronews

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget