ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Εντυπωσιακό φαινόμενο: Τα πεύκα που γέρνουν προς τον Ισημερινό (φώτο)
Το είδος πεύκου Araucaria columnaris ή πεύκο Cook είναι ένα δέντρο ενδημικό στη 
Νέα Καληδονία
Τα περισσότερα δέντρα μεγαλώνουν κάθετα ευθεία, αλλά...υπό δύσκολες συνθήκες, όταν απουσιάζει το φως ή υπάρχουν δυνατοί άνεμοι, μπορεί να αναπτυχθούν υπό γωνία.

Το είδος πεύκου Araucaria columnaris ή πεύκο Cook -που ονομάστηκε από τον Captain James Cook- είναι ένα δέντρο ενδημικό στη Νέα Καληδονία, στην περιοχή Melanesia του νοτιοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και σε εύκρατες, υποτροπικές και τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη προσοχή στην κατεύθυνσή τους.

Ο Matt Ritter από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ερεύνησε το πεύκο Cook για ένα βιβλίο που ετοιμάζει για τα αστικά δέντρα της Καλιφόρνιας, όταν συνειδητοποίησε ότι τα πεύκα είχαν κλίση πάντα νότια. Για να διαπιστώσει αν αυτό συμβαίνει παντού, επικοινώνησε με έναν συνάδελφο στην Αυστραλία και έκπληκτος έμαθε ότι αυτό συμβαίνει και εκεί – τα δέντρα στρέφονται προς τον Ισημερινό.


Έτσι ο Matt Ritter και η ομάδα του μελέτησαν 256 πεύκα, διάσπαρτα σε πέντε ηπείρους, σε γεωγραφικό πλάτος 7 ° και 35 ° βόρεια και 12 ° και 42 ° νότια. Διαπίστωσαν ότι τα δέντρα πάντα στρέφονταν προς τον Ισημερινό.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα πεύκα Cook παρουσιάζουν αυτή την ιδιόμορφη συμπεριφορά, αλλά οι ερευνητές αναφέρουν ότι οφείλεται στον φωτοτροπισμό – το ίδιο φαινόμενο που προκαλεί την στροφή των φυτών εσωτερικού χώρου προς τον ήλιο. Μάλλον τα πεύκα Cook στρέφονται για να συλλάβουν καλύτερα τις λοξές ακτίνες του ηλιακού φωτός σε μεγάλα υψόμετρα.

 ΛΕΥΤΕΡΙΑ
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget