ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


ΓΡΑΠΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ (ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ Εβρ. ια΄ 33-ιβ΄ 2)


Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα
Ένας όμορφος κόσμος προβάλλει σήμερα, αγαπητοί αδελφοί, μπροστά μας. Είναι ο κόσμος των Αγίων και Ηρώων της πίστης μας! Ένα αναρίθμητο πλήθος εκλεκτών ψυχών, που λάμπουν σαν φωτεινά αστέρια στο πνευματικό στερέωμα της οικουμένης.
Της πίστης μας της ορθόδοξης και της Αγίας μας Εκκλησίας οι Άγιοι είναι οι αληθινοί ήρωες. Νίκησαν τον εαυτό τους, νίκησαν το κακό και τις δυνάμεις του σκότους. Η σημερινή ημέρα, ως Κυριακή των Αγίων Πάντων, είναι αφιερωμένη σε αυτούς.
Η εορτή των Αγίων Πάντων είναι η εορτή της εκκλησιαστικής αγιοσύνης, αφιερωμένη σε όλους τους Αγίους, τους πριν από το Χριστό και μετά το Χριστό. Η Εκκλησία εόρτασε τον ερχομό του Παράκλητου και σήμερα εορτάζει τη μνήμη όλων των Αγίων της, που με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, από την αρχή και μέχρι τη συντέλεια των αιώνων, είναι στον κόσμο μάρτυρες του Ιησού Χριστού.
Σε ένα τροπάριο όλους τους Αγίους, άνδρες και γυναίκες, η Εκκλησία τους κατατάσσει σε έξι τάξεις. Είναι οι Απόστολοι, οι Μάρτυρες, οι Προφήτες, οι Ιεράρχες, οι Όσιοι και οι Δίκαιοι. Όλοι αυτοί είναι «οἱ καλῶς τον ἀγῶνα τελέσαντες και την πίστην τηρήσαντες». Για όλους αυτούς ο Απόστολος Παύλος γράφει πως είναι ολόκληρο σύννεφο που μας σκεπάζει· «τοσοῦτον ἔχοντες περικείμενον ἡμῖν νέφος μαρτύρων…».
Οι Άγιοι, ήταν και είναι η συνέχεια της Πεντηκοστής, αφού η Εκκλησία είναι το χωράφι, που το αρδεύει και το ποτίζει ο ποταμός του Αγίου Πνεύματος. Πράγματι, η αλήθεια περί του Θεού δεν είναι ανακάλυψη του ανθρώπου, αλλά αποκάλυψη του ίδιου του Θεού στον άνθρωπο. Έτσι οι Άγιοι αποκτούν κοινωνία με τον Χριστό.
Άλλωστε, η αγιοσύνη στην Εκκλησία δεν είναι μια ιδεατή αλήθεια, αλλά η ζωντανή αρετή και πείρα των Αγίων. Αυτοί οι Άγιοι καθώς γράφει στην Αποκάλυψη ο Ιωάννης ο Θεολόγος, είναι οι με κάθε τρόπο «πεπελεκισμένοι διά τήν μαρτυρίαν Ἰησοῦ». Ένας κόσμος πραγματικός, ο ιερός κόσμος της Εκκλησίας.
Μέσα σε αυτό τον κόσμο των Αγίων εμείς γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, ωριμάσαμε και υπάρχουμε και μέσα σε αυτόν τον κόσμο, ζούμε, ενεργούμε και αναπνέουμε. Έτσι γινόμαστε και εμείς «κατά δύναμιν Θεοῦ» μάρτυρες των παθημάτων και της Αναστάσεως Ιησού Χριστού, με τη βέβαιη ελπίδα και την προσδοκία να γίνουμε «καί τῆς μελλούσης ἀποκαλύπτεσθαι δόξης κοινωνοί».
Στη γενική σύγχυση τους καιρού μας, με τις ποικίλες φιλοσοφικές και άλλες ιδέες, που μπερδεύουν, κλονίζουν, φοβίζουν και καταστρέφουν ανθρώπους και οικογένειες, η Εκκλησία στηρίζει την πίστη της επάνω στα γεγονότα, στους βίους, στα πρόσωπα και στα χαρίσματα που αφορούν στους Αγίους της Εκκλησίας μας.
Στη σημερινή εορτή, και σε όλες τις εορτές της Εκκλησίας μας οι Άγιοι, γνωστοί και άγνωστοι, δεν είναι απόντες ούτε νεκροί, αλλά ζωντανοί και παρόντες. Αυτοί και εμείς είμαστε η Εκκλησία, που εορτάζει και τελεί τη Θεία Λειτουργία, σε ένα διαχρονικό παρόν, μέσα στο οποίο ζει το παρελθόν και το μέλλον. Όταν λέμε πως η Εκκλησία είναι πίστη και πως η πίστη είναι ζωή, αυτά λοιπόν πιστεύουμε και αυτά και εμείς ζούμε.
Από αυτά φαίνεται ότι η πίστη είναι κυρίως ζωή που δρα μέσα στον άνθρωπο. Τότε όλη η ύπαρξη βεβαιώνει αυτή τη ζωή. Η καρδιά προσεύχεται, ο νους ηρεμεί, αποκτούμε και εμείς την βεβαιότητα ότι δεν θα πεθάνουμε ποτέ, γιατί η αγάπη προς τον Θεό είναι «ὑπερτέρα τῆς ζωῆς», είναι αυτή η ίδια η ζωή.
Οι Άγιοι Πάντες, αδελφοί, είχαν αυτή την πίστη και γι’ αυτό διέθεταν πολλές εσωτερικές δυνάμεις, έκαναν πολλά θαύματα, ανεδείχθησαν «ἰσχυροί ἐν πολέμῳ», «ἐπέτυχον ἐπαγγελιῶν». Ας τους παρακαλούμε, με την καρδιά μας, να πρεσβεύουν για μας, για να αποκτήσουμε αυτή τη ζωντανή πίστη, να ζούμε τον πόθο της αγιοσύνης και να πετύχουμε την σωτηρία μας. Αμήν.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget