ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Προκαταβολές παγετού κάτω από 200 ευρώ/στρ φέρνουν κινητοποιήσεις

Το αδύναμο χαρτί μιας ισχνής αποζημίωσης παγετού με προκαταβολή το 40% για… «κέντα χρώμα» προσπαθεί να πλασάρει το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τη στιγμή που οι υπολογισμοί των αγροτών φανερώνουν το πραγματικά μικρό μέγεθος της οικονομικής στήριξης.
Και αυτό είναι 400 με 450 ευρώ το στρέμμα, στην ενδεικτική περίπτωση της καλλιέργειας ροδάκινων, όταν σε μια φυσιολογική χρονιά, οι στρεμματικές αποδόσεις μεταφράζονται σε περίπου 1.500 ευρώ το στρέμμα σύμφωνα με υπολογισμούς του Γιώργου Γιαννιτσόπουλου, προέδρου στον ΑΣΕΠΑ. Με άλλο λόγια, οι αποζημιώσεις περιορίζονται στο 1/3 των εκροών, όταν μόνο οι ανάγκες της καλλιέργειας υπερβαίνουν τα 700 ευρώ το στρέμμα, σε μια χρονιά που η ζημιά έφτασε το 100% στην περιοχή του Αμυνταίου. Ο μαθηματικός τύπος δε που υπαγορεύει την περιβόητη «αποζημίωση στο 100% βάσει κανονισμού ΕΛΓΑ» αδικεί ακόμα περισσότερο όσους δεν καταγράφουν ζημιά στο 100% της αναμενόμενης παραγωγής. Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες για ζημιές από τον παγετό ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για το 100% ζημιάς μόνο το 61.6%, και για τις άλλες καλλιέργειες όπως είναι τα αμπέλια ή τα σιτηρά έως 74.6%.

Δεν είναι όμως μόνο η χαμηλή αποζημίωση που οδηγεί τους παραγωγούς σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά και ο αργός ρυθμός με τον οποίο προχωρά η εκτίμηση των ζημιών, που παρά τη δέσμευση του Σπήλιου Λιβανού για πίστωση του ποσού πριν την εκπνοή του Ιουλίου, όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει.

«Ακόμα γίνονται δηλώσεις για τα μήλα και τα κεράσια. Δύσκολα θα προλάβουν τον Ιούλιο. Όποιος γνωρίζει την κατάσταση εκτιμά ότι στην καλύτερη η προκαταβολή πάει για Οκτώβριο» αναφέρει ο κ. Γιαννιτσόπουλος, μεταφέροντας το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Αμύνταιο.

Η συνολικά ανεπιτυχής διαχείριση της κρίσης του παγετού από τα στελέχη της πλατείας Βάθη, έρχεται να ενισχύσει την εικόνα ανεπάρκειας που έχει σχηματιστεί στην αντίληψη του αγροτικού κόσμου. Το γενικό αίσθημα, το οποίο τρέφει άλλωστε το κλίμα κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών που ετοιμάζουν για το επόμενο διάστημα οι ενώσεις αγροτών, επικυρώνει την εντύπωση ότι έχει χαθεί ολοκληρωτικά η επαφή του υπουργείου και της κεντρικής διοίκησης µε τους αγρότες. «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να βάλουν μυαλό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννιτσόπουλος, με τους αγρότες του Αμυνταίου να εξετάζουν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο αποκλεισμού του κτηρίου της Νομαρχίας ή της Περιφέρειας.«Ο υπουργός προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών, να ξεγελάσει και να καθησυχάσει, να ανακόψει την οργή και αγανάκτηση που οδηγούν σε κινητοποιήσεις γιατί το μόνο που τους τρομάζει είναι τα τρακτέρ στους δρόμους» ανακοινώνουν από την πλευρά τους οι μπλοκατζίδες της Ενιαία Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, όπου και εκεί γίνονται προετοιμασίες για κλιμάκωση των αντιδράσεων. Agronews

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget