ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Νέο βιβλίο του Κ. Αρβανίτη: Τουρκοκρατούμενη Πιερία - Το καπετανάτο της Μηλιάς και οι περιώνυμοι Λαζαίοι
Ένα νέο βιβλίο για την τοπική ιστορία, γραμμένο από το δάσκαλο και πρώην Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Κωνσταντίνο Αρβανίτη, προστίθεται μ' αυτή την έκδοση στη φτωχή σχετικά βιβλιογραφία για τη λαμπρή μα ξεχασμένη Ιστορία της Πιερίας. Καλύπτει με εξαιρετική εμβρίθεια και πληρότητα έως εξονυχιστικά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Πιερία, με αιώνιο προστατευτικό στεφάνι τον Όλυμπο και τα Πιέρια, όχι μόνο, ως τα ιερά και μυθικά βουνά της Μυθιστορίας μας, αλλά και ως τις αετοφωλιές και τα ορμητήρια και τα κρησφύγετα των Κλεφταρματολών, των προ και μετά την Εθνεγερσία του 1821, με κορυφαία διαδρομή και δράση τη θρυλική οικογένεια των Λαζαίων.

Ανεβοκατεβαίνει λοιπόν στο ασανσέρ της Ιστορίας με πολλή άνεση ο Κώστας Αρβανίτης και καταγράφει με φρόνηση και αντικειμενικότητα το γεγονός, το ελέγχει, το επαληθεύει, το χρονολογεί και το αποδίδει λαγαρό στον αναγνώστη, στα μέτρα βέβαια του ανθρωπίνως δυνατού και του ενδεχόμενου πολλές φορές, καθώς οι πηγές αρκετές φορές αλληλοσυγκρούονται.
Το όλο βιβλίο φέρνει στο επίκεντρο των γεγονότων της Επανάστασης του '21 στη Μακεδονία την Πιερία, με δράση καθόλου αμελητέα στη μεγάλη εθνεγερσία, όχι μόνο γιατί πρόσφερε στην ιδέα της απελευθέρωσης τον "εξαϋλωμένο άγγελο" Γεωργάκη Ολύμπιο, γόνο των Λαζαίων, ως πρώτο επώνυμο νεκρό στην αυτοθυσιαστική ανατίναξη στη μακρινή μονή του Σέκου, αλλά γιατί ανασταίνει τη χορεία των Κλεφταρματολών της περιοχής μας με τους Λαζαίους, τους λαμπρούς γιους του γεννάρχη Τόλιου, τα εγγόνια και δισέγγονά τους, τους αγώνες, τις θυσίες, τα μαρτύριά τους, με τους πολυποίκιλους αγώνες εναντίον των Τουρκαλβανών του Αλή πασά και των Οθωμανών, τους άλλους Αρματολούς (Τσαραίους, Συροπουλαίους, Βλαχαβαίους, Ζαχειλαίους, Δράσκους, Μποταϊταίους, Μπιζιωταίους, Διαμαντή Νικολάου και άλλους Ολύμπιους), πραγματική ακτινογραφία της μεγάλης προσφοράς όλων τους στο μεγάλο μας Αγώνα για να αποτιναχτούν δεσμά δουλείας πεντακοσίων περίπου ετών. [. . .]

(Ράπτης Γ., από τον πρόλογο)imerisiapierias

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget