ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

«Τα αγροτικά προϊόντα των παραγωγών μας θα προστατεύονται και θα πληρώνονται στην ώρα τους»
Στην συζήτηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την Ενσωμάτωση της Οδηγίας σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, τοποθετήθηκε με ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο Φώντας Μπαραλιάκος.

Ο κ. Μπαραλιάκος χαρακτήρισε το υπό ψήφιση Νομοθέτημα ως πρόσθετο «όπλο στην φαρέτρα» των παραγωγών, των συνεταιρισμών και των μικρότερων εμπόρων, καθώς απλώνει ένα ευρύ δίκτυ προστασίας στους Έλληνες παραγωγούς και αγρότες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ρυθμιστικές διατάξεις του περιορίζουν το επιπρόσθετο ρίσκο των παραγωγών που προέρχεται από ισχυρότερους συναλλασσόμενους ή αντισυμβαλλόμενα μέρη με καταχρηστική και αθέμιτη συμπεριφορά. Παράλληλα, δίνει το έναυσμα στους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς να προσανατολιστούν πιο δυναμικά στην εξαγωγή των υψηλής ποιότητας προϊόντων μας χωρίς να κινδυνεύουν να βγουν χαμένοι.

Γιατί στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου συνιστά η προστασία των παραγωγών αγροτικών προϊόντων (προμηθευτών) μέχρι αυτά να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή. Ειδικότερα, η κοινοτική Οδηγία αναγνωρίζει, καταγράφει και εξειδικεύει 16 συνολικά αθέμιτες πρακτικές από τις οποίες χρήζουν προστασίας οι παραγωγοί-αγρότες. Για τα αλλοιώσιμα, επομένως, γεωργικά προϊόντα, στην κατηγορία των οποίων εμπίπτουν και πολλά ελληνικά τρόφιμα, νομοθετείται ρητή απαγόρευση αποπληρωμής μετά την παρέλευση τριάντα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας παράδοσης.

Υπογράμμισε επίσης πως παρατείνεται η δυνατότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σύναψης και ανανέωσης των δανείων και των χρηματοδοτήσεων τους από Τράπεζες έως και 25.000 ευρώ, χωρίς προσκόμιση του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην τροπολογία του Υπουργείου με την οποία παρατείνεται η θητεία των διοικητικών συμβουλίων των αγροτικών συνεταιρισμών έως τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να διεξάγουν ομαλά τις αρχαιρεσίες τους.

Καταληκτικά, ο Φώντας Μπαραλιάκος, επεσήμανε πως η παρούσα Κυβέρνηση έχει αναδείξει τον πρωτογενή τομέα σε πυλώνα ανάπτυξης και καταδεικνύει και με το παρόν Νομοθέτημα τη σαφή και αταλάντευτη βούλησή της να σταθεί αρωγός του αγροτικού κόσμου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Στρατηγική μας επιλογή είναι να ενισχύσουμε το επιχειρηματικό πρόσημο του πρωτογενούς τομέα, να εμπεδώσουμε τον εξαγωγικό του προσανατολισμό και να εξασφαλίσουμε στους νέους και τις νέες της αγροτικής παραγωγής τα εργαλεία και το θεσμικό πλαίσιο για να κάνουν τα απαιτούμενα άλματα, προκειμένου να βρεθούν στην πρωτοπορία του αγροτικού επιχειρείν».


imerisiapierias

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget