ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Πλαταμώνας: Οι γραμμές δρόμος και η παραλία πεζόδρομος...

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ -ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥΡεπορτάζ: Κώστας Γκιάστας

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα της διαχείρισης των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών του Πλαταμώνα και ως προς την κατάργησή τους, αλλά και ως προς το θέμα της διαχείρισης του χώρου στο μέλλον. Μετά τις αντιδράσεις του κλάδου


των σιδηροδρομικών (όπως και των συνταξιούχων που φιλοξενούνται σε άλλο ρεπορτάζ) από τον αποχαρακτηρισμό της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, η «Ε» ήρθε σε επαφή με τον κ. Αστέριο Γαλάνη έναν άνθρωπο που γνωρίζει τον Πλαταμώνα όσο λίγοι. Γέννημα θρέμμα της περιοχής, ενώ υπήρξε επί σειρά ετών και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίων Δίου - Ολύμπου και τώρα είναι αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το σχέδιο που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην περιοχή -καθώς υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις όπως αναφέρει- συνοψίζεται σε δύο σημεία: Ο υπάρχων παραλιακός δρόμος να μετατραπεί σε πεζόδρομο και εκεί όπου βρίσκονται οι παλιές σιδηροδρομικές γραμμές να γίνει δρόμος για να συνδέει Νέους Πόρους - Πλαταμώνα - Παντελεήμονα με ενδεχόμενο προσθήκης πεζόδρομου, ποδηλατόδρομου και εγκιβωτισμένη νέα γραμμή ελαφρού τύπου ίσου πλάτους με την παλιά. Πιο αναλυτικά:
Σύμφωνα με τον κ. Γαλάνη ο Πλαταμώνας έχει ένα βασικό συγκοινωνιακό πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στο σχέδιο πόλης του 1965. Έχει αρκετούς κάθετους δρόμους, ελάχιστους έως καθόλου παράλληλους με την ακτή και καθόλου κοινόχρηστους χώρους.
Όπως εξηγεί ο κ. Γαλάνης στην «Ε», η περιοχή χωρίζεται σε τρία τμήματα. Στο πρώτο τμήμα ανάμεσα στους δύο σταθμούς (Νέων Πόρων - Πλαταμώνα) που δεσμεύεται μόνο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο Παλιός Σταθμός δεσμεύεται από το ΓΠΣ και είναι ανακηρυγμένος Ιστορικός Τόπος, ενώ το τμήμα από τον παλιό σταθμό μέχρι Παραλία Παντελεήμονα είναι μόνο ανακηρυγμένος, ιστορικός Τόπος.
Το επίμαχο τμήμα είναι το πρώτο για το οποίο υπάρχουν και οι διαφωνίες.
Όπως τονίζει το ΓΠΣ προβλέπει γι’ αυτήν την περιοχή:
Α) Παραλιακό πεζόδρομο.
Β) Σύνδεση λιμανιού με οδικό δίκτυο (με κάθετη κεντρική συλλεκτήρια οδό).
Γ) Νέα οριακή συλλεκτήρια παράλληλη με τις νέες γραμμές.
Δ) Τέσσερις κάθετες συλλεκτήριες.
Ε) Τη δημιουργία συλλεκτήριας οδού υπερτοπικής σημασίας κατά μήκος της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής.
ΣΤ) Μεταφορά της σιδηροδρομικής γραμμής.
«Με απλά λόγια η κάθετη κεντρική συλλεκτήρια οδός είναι η σημερινή κεντρική είσοδος. Η παράλληλη υπερτοπικής σημασίας συλλεκτήρια είναι ο χώρος της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής» εξηγεί ο κ. Γαλάνης «Μάλιστα αυτός θα είναι ο δρόμος σύνδεσης με Ν. Πόρους και Ν. Παντελεήμονα. Η απόφαση για κατάργηση της γραμμής είναι νομιμότατη. Η παραμονή της γραμμής είναι παράνομη» διευκρινίζει.
Το τμήμα από Ν. Σ. Σταθμό μέχρι τον Παλιό έχει τρεις βασικά τρόπους αξιοποίησης σύμφωνα με τον ίδιο. «Να μείνει όπως έχει η γραμμή αφού ανακατασκευαστεί και να γίνουν όλα τα έργα. Δεύτερη λύση να ξηλωθούν τα πάντα και να γίνουν δρόμοι - γέφυρες και η τρίτη λύση είναι παραλλαγή της δεύτερης αλλά με μία βασική προσθήκη. Να κατασκευαστεί πεζόδρομος - ποδηλατόδρομος με εγκιβωτισμένη νέα γραμμή ελαφρού τύπου ίσου πλάτους με την παλιά. Έτσι η γραμμή θα έχει μία συνέχεια από Ν. Σ. Σταθμό μέχρι Παραλία Παντελεήμονα». Σε πρώτη φάση όμως θα πρέπει να γίνει δρόμος, κάτι που χαρακτήρισε ως άμεση ανάγκη. Επίσης μίλησε για ανάγκη υπογειοποιήσης των τριών ρεμάτων που τέμνουν κάθετα την παλιά σιδηροδρομική γραμμή, ενώ αναφέρθηκε και στο τμήμα από τον Παλιό Σταθμό Πλαταμώνα μέχρι Παραλία Παντελεήμονα που είναι χαρακτηρισμένο ως Ιστορικός Τόπος προτείνοντας διατήρηση της γραμμής και λειτουργία τρένου με κατασκευή ταυτόχρονα πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου.
Τέλος, για τον Παλιό Σταθμό του Πλαταμώνα πρότεινε πως «από πάρκινγκ αυτοκινήτων και σκουπιδόπος που είναι σήμερα, μπορεί να γίνει μουσείο και χώρος πρασίνου».


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget