ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!


Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο σύντροφός της και το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας


Έντονη είναι η κριτική που δέχεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπουλου για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της παρέλασης, όσο και κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων συνοδευόταν από τον σύντροφό της κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου Εθιμοτυπίας Εθνικών Εορτών.

Αρκετοί είναι αυτοί που στηλίτευσαν το γεγονός, αφού σε κανένα επίσημο εθιμοτυπικό πρωτόκολλο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο και δεν είναι δυνατόν να αποδίδονται τιμές σε κανένα άλλο πρόσωπο πλην του ίδιου του θεσμού του Προέδρου

Ποια είναι η αλήθεια;


Η αλήθεια είναι ότι το επίσημο πρωτόκολλο και η εθιμοτυπία είναι κατά κανόνα ένα σύνολο αυστηρά προσδιορισμένων και ιεραρχημένων συμπεριφορών και τύπων που επιβάλλεται να τηρούνται από διακεκριμένα άτομα, υψηλόβαθμους αξιωματούχους, Υπουργεία, Πνευματικά Ιδρύματα, Οργανισμούς, Εταιρείες. Δεν είναι κάτι που αλλάζει κατά πως βολεύει τον καθένα μας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά και στην στρατιωτική παρέλαση δεν είχε προσκληθεί ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, άγνωστο γιατί...

Σε ότι αφορά το εθιμοτυπικό σε επίσημες εκδηλώσεις και παρελάσεις στην Ελλάδα η σειρά προβαδίσματος είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Βουλής, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας… Μόνοι τους. Πουθενά δεν γίνεται λόγος για συνοδεία, αφού δεν προσκαλούνται ως ιδιώτες, αλλά ως θεσμοί.

Στις παρελάσεις στις Ελληνικές Εθνικές εορτές, δίδονται οι ακόλουθες θέσεις:

Όπως κοιτάζουμε, αριστερά Πρωθυπουργός – Πρόεδρος της Βουλής – Κυβέρνηση – Εθνικές Αρχές.

Στο κέντρο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνουμε, δεν μιλάμε για πρόσωπα αλλά για θεσμούς.

Δεξιά, Αρχηγοί Διπλωματικών Αποστολών με τις συζύγους τους.

Απόδοση τιμών δικαιούνται :

Aρχηγοί Κρατών, Πρόεδροι Δημοκρατιών / Εξομοιούμενοι με Αρχηγό Κράτους / Πρωθυπουργοί και εξομοιούμενοι με αυτούς.

Εκκλησιαστικές προσωπικότητες .Οικουμενικός Πατριάρης / Αρχηγός Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ( Πάππας ) / Πατριάρχες / Αρχιεπίσκοποι Προκαθήμενοι Εκκλησιών.

Δεν μπορεί και δεν προβλέπεται πουθενά, ο Υποστράτηγος και Διοικητής της Σχολής Ευελπίδων και αρχηγός της Στρατιωτικής Παρέλασης να δίνει αναφορά τέλους παρελάσεως σε κανέναν άλλον εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχηγό δηλαδή των Ένοπλων Δυνάμεων. Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Ούτε βεβαίως μπορεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει επιθεώρηση στρατιωτικών αγημάτων, την οποία έκανε από κοινού με τον σύντροφό της, κατά την ορκωμοσία της.

Ο θεσμός του Προέδρου Δημοκρατίας είναι αυστηρά προσωπαγής, δεν προβλέπεται συννομή, ούτε συγκατοχή, ούτε διαμοίραση από κοινού τιμών σε δημόσιες εμφανίσεις.

Και δεν μπορούν οι τρεις ανώτατοι Υπασπιστές των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφοιτήσαντες αριστούχοι από τη Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και Σχολή Ευελπίδων να συνοδεύουν δημοσίως κανέναν άλλον εκτός από τον Αρχηγό των Ένοπλων Δυνάμεων.

Αυτά λέει η επίσημη εθιμοτυπία είτε μας αρέσουν, είτε όχι... 


 πηγη-newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget