ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Δήμος Κατερίνης: Ανανεωμένο & καθαρό «επιστρέφει» το σιντριβάνι – τοπόσημο του δημοτικού πάρκου

Στην καθημερινότητά μας ανανεωμένο και καθαρό επιστρέφει το σιντριβάνι – τοπόσημο του δημοτικού πάρκου. Προηγήθηκε στην καρδιά του καλοκαιριού ο καθαρισμός από χημικές, οργανικές ρυπάνσεις των γύρω μαρμάρινων δαπέδων και του κυρίως σιντριβανιού. Αμέσως μετά, έγινε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η συντήρηση και όπου απαιτήθηκε η αντικατάσταση του εξοπλισμού και των συστημάτων του, καθώς και εργασίες εξωραϊσμού, προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά.Στο αναβρυτήριο - όπως το αναφέρουν οι εφημερίδες της περιόδου (1957) κατασκευής - εξαιτίας της επί σειράς ετών ελλιπούς συντήρησης και λάσπης, που είχε συσσωρευτεί ήταν πρακτικά ανέφικτο να φιλοξενούνται χρυσόψαρα, τα οποία για το διάστημα των παρεμβάσεων καθαρισμού μεταφέρθηκαν σε ειδικό ενυδρείο. Με το πέρας των εργασιών, τις επόμενες κιόλας ημέρες θα επιστρέψουν στα πεντακάθαρα νερά του σιντριβανιού.

Αυτοψία στην τελική φάση των εργασιών πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος. «Στην πρωτοβουλία ευαισθησίας που αναλάβαμε για το αστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της καθημερινότητας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ορατά πλέον από όλους δεν μπορούσε να λείπει το σιντριβάνι, σήμα ίσως κατατεθέν του πάρκου και της πόλης. Είμαι βέβαιος, το τοπόσημο αυτό, θα γίνει και πάλι πόλος έλξης για δημότες και επισκέπτες».

Σιντριβάνι (αναβρυτήριο)…. μία ιστορία, μία αφήγηση - από το αρχείο του Γραφείου τύπου του ΔήμουΟ θεμέλιος λίθος του τοποθετήθηκε από τον Δήμαρχο Σολομώντα Παπαδόπουλο, το 1957, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή στη βάση του σιντριβανιού. Σύμφωνα μάλιστα με τον Δημήτριο Στ. Παπαδόπουλο εγγονό του αείμνηστου Δημάρχου «την ιδέα για την κατασκευή του σιντριβανιού, στην Κατερίνη, ο παππούς μου την είχε από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν επισκεπτόμενος ένα πάρκο στην Κωνσταντινούπολη - πριν ακόμη γίνει δήμαρχος - είχε αναφέρει στους οικείους του, ότι αν εκλεγεί δήμαρχος θα κατασκευάσει ένα όμοιο στην Κατερίνη, όπως και τελικά έγινε».Όπως παρατηρεί σχετικά ο Παρασκευάς Καλπατσόγλου, στο συγγραφικό του έργο με τίτλο «Το σπίτι μου….. Η γειτονιά μου….Η πόλη μου» (Κατερίνη 2015), ο δήμαρχος (Σ.Παπαδόπουλος), « […] επέβλεψε προσωπικά για την κατασκευή του. Για την εποχή του θεωρήθηκε πρωτοπόρο έργο, διότι διέθετε έγχρωμους προβολείς, που το φώτιζαν όταν λειτουργούσε το βράδυ. Στη δεξαμενή του υπήρχαν και μεγάλα χρυσόψαρα που προκαλούσαν το θαυμασμό όλων των επισκεπτών».

Πηγή ασπρόμαυρης φωτογραφίας (κατασκευή συντριβανιού): Αρχείο Π. Καλπατσόγλου

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget