ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Αναδρομικά: Σε έξι ημέρες η καταβολή τους - Πώς θα γίνουν οι πληρωμές
Πληρωμές αναδρομικών για 1.150.000 συνταξιούχους έρχονται στις ημερομηνίες 23 ως 29 Οκτωβρίου, δηλαδή σε 6 μέρες από σήμερα, με τα τελικά ποσά να ξεπερνούν ακόμη και τα 10.000 ευρώ, ιδίως για όσους έχουν δύο κύριες συντάξεις και στην ουσία παίρνουν πίσω εις διπλούν τις δύο περικοπές που επιστρέφονται λόγω αντισυνταγματικότητας.Ο γενικός μέσος όρος των επιστροφών είναι στα 1.100 ευρώ. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν τις επιστροφές που τους αναλογούν στις κύριες συντάξεις από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, που σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου (ΣτΕ) δεν θα έπρεπε να επιβληθούν για το ενδεκάμηνο Ιουνίου 2015 -Μαΐου 2016. Για τα αναδρομικά αυτού του 11μήνου το ποσό που θα διατεθεί είναι 1,4 δισ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι θα τα πληρωθούν στις ίδιες ημερομηνίες που θα πάρουν και τις κύριες και επικουρικές συντάξεις του Νοεμβρίου.

Τις τελικές ημερομηνίες πληρωμών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι «υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης και καταβάλλουμε τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 1,150 εκατ. δικαιούχους μαζί με τις συντάξεις μηνός Νοεμβρίου». Η καταβολή θα γίνει σε διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται. Οι συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες:

* Στις 23 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν τα αναδρομικά με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το ΙΚΑ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

* Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν τα αναδρομικά με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το ΙΚΑ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

* Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν τα αναδρομικά με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

* Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν τα αναδρομικά με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, των ΝΑΤ, ΕΤΑΤ , ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Αποκατάσταση

Οι συνταξιούχοι που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, θα πάρουν τα αντίστοιχα αναδρομικά που τους παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, όπως διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης. Και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε, θα γνωστοποιηθεί η διαδικασία για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει στους δικαιούχους κληρονόμους τους. Γι’ αυτή την κατηγορία, που αφορά στο 15% των δικαιούχων, τα αναδρομικά θα πληρωθούν κατόπιν αιτήσεων σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ και με προσκόμιση πιστοποιητικών (όπως η αποδοχή κληρονομιάς, η μη ύπαρξη διαθήκης, κ.ά.). Τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Οι συνταξιούχοι των Ταμείων ιδιωτικού τομέα, δηλαδή από ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, παίρνουν αναδρομικά για 11 μήνες από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 στις κύριες συντάξεις. Αντίθετα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν αναδρομικά 11 μηνών μόνον από τη μείωση του νόμου 4093 γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο που έχει δικαιοδοσία για το Δημόσιο είπε ότι η μείωση του νόμου 4051 είναι συνταγματική στις συντάξεις του Δημοσίου. Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ παίρνουν πίσω τη μείωση του νόμου 4093 και επιπλέον τους επιστρέφεται η μείωση 7% για 11 μήνες, που κρίθηκε αντισυνταγματική στο Εφετείο. Δεν έχουν αναδρομικά από τη μείωση του νόμου 4051 γιατί δεν τους επιβλήθηκε αυτή η περικοπή.

enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget