ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Πρωίμιση και αύξηση παράγωγης ντομάτας με ρυθμιστές καρπόδεσης

Περισσότεροι καρποί, αλλά και µε µεγαλύτερο µέγεθος είναι το αποτέλεσµα χρήσης προϊόντων που βοηθούν το φυτό να δένει ντοµάτες χωρίς µεταφορά γύρης από τους στήµονες στον ύπερο.


Agronews


Τα αποτελέσµατα από τη χρήση των καρποδετικών ρυθµιστών στην ντοµάτα, κυρίως στα θερµοκήπια, είναι αφενός η αύξηση της παραγωγής 30% κατά µέσο όρο, σε σύγκριση µε µη ψεκασµένους µάρτυρες και αφετέρου η πρωίµιση της παραγωγής.

Η αύξηση της ολικής παραγωγής οφείλεται τόσο στο µεγαλύτερο αριθµό των καρπών όσο και στην αύξηση του µεγέθους τους. Όµως, τα προϊόντα µε ρυθµιστές, είναι πολύ απαιτητικά όσον αφορά στον τρόπο εφαρµογής. Με αυτό να σηµαίνει πως η τάση των παραγωγών να αποφασίζουν να βάλουν λιγάκι παραπάνω από τη συνιστώµενη δόση του εκάστοτε φαρµάκου µπορεί σε αυτήν την περίπτωση να αποβεί καταστρεπτική.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως µε τη χρήση των ρυθµιστών, η ποσότητα της παραγωγής αυξάνεται , η ποιότητα των παραγόµενων καρπών όµως µπορεί να µειώνεται όσο απέχει ο τρόπος χρήσης τους από τις σωστές οδηγίες, οι οποίες είναι στενά συνδεδεµένες µε τις συνθήκες περιβάλλοντος που επικρατούν. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι η χρήση των αυξινών 4-CPA ενδεχοµένως να οδηγήσουν σε παραµόρφωση των φύλλων και των βλαστών και να υποβαθµίσει την λειτουργία τους και γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται.

Όταν οι συνθήκες που επικρατούν στα θερµοκήπια είναι δυσµενείς για φυσική καρπόδεση, τότε θα µπορούσε να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη των καρπών της τοµάτας παρθενοκαρπικά µε τους καρποδετικούς ρυθµιστές. Οι ρυθµιστές αυτοί είναι χηµικές ουσίες που όταν εφαρµόζονται στα άνθη ή και στα φύλλα, προκαλούν ανάπτυξη του καρπού χωρίς επικονίαση και γονιµοποίηση. Ανήκουν κυρίως στην οικογένεια των αυξινών, όπως είναι το ΝΑΑ, 4 CPA, 2,4 D κ.α.. Οι πιό συνηθισµένοι ρυθµιστές καρπόδεσης είναι το ΝΑΑ το οποίο και εφαρµόζεται στα ανοικτά άνθη, το 4-CPA το οποίο είναι λιγότερο διαδεδοµένο και εφαρµόζεται και αυτό , στα ανοικτά άνθη.

Προκαλεί ωστόσο µεγάλη παραµορφωση του καρπού σε σύγκριση µε το προηγούµενο, το 2,4-D, το οποίο ψεκάζεται σε ολόκληρο το φυτό εκτός από την κορυφή, το oraset, το οποίο και ψεκάζεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά η χρήση του είναι περιορισµένη γιατί δεν δίνει πάρα πολύ καλά αποτέλεσµατα.
Σχόλια (0)
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget