ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Επανέρχεται δριμύτερα θέμα συμψηφισμού νέων εισφορών ΕΛΓΑ με παλιές απαιτήσεις για αποζημιώσεις

Πληθαίνουν οι φωνές των αγροτών που θέτουν ζήτημα συμψηφισμού των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν αυτό τον καιρό, όπως κάθε χρόνο, στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, με απαιτήσεις για αποζημιώσεις που έχουν από τον Οργανισμό και οι οποίες καθυστερούν σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο από έναν χρόνο.


Γιάννης ΠανάγοςAgronews


Σε επικοινωνία τους αλλά και με αναρτήσεις στο Agronews αγρότες απ’ όλη τη χώρα τονίζουν την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η θεσμική προσαρμογή, έτσι ώστε να είναι εφικτός αυτός ο συμψηφισμός, ο οποίος και δίκαιος είναι και πολλά προβλήματα θα λύσει.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το ισχύον σήμερα καθεστώς, οι αγρότες, όχι μόνο καθυστερούν να πληρωθούν αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η πληρωμή τους για παλιότερες ζημιές, επειδή ακριβώς δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους (εισφορές) για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Εξ ίσου πολλές είναι οι περιπτώσεις αγροτών που χάνουν κάθε δικαίωμα απαίτησης αποζημιώσεων γιατί δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές της τρέχουσας περιόδου την ώρα που εκδηλώνεται η ζημιά, παρά το γεγονός ότι έχουν απαιτήσεις από τον Οργανισμό, των οποίων η έγκαιρη καταβολή θα μπορούσε να έχει λύσει το πρόβλημα. Κι όλα αυτά την ώρα που ο ΕΛΓΑ, όχι μόνο δεν κάνει σωστά και στην ώρα της τη δουλειά του αλλά αυξάνει τεχνηέντως και τα ασφάλιστρα στις βασικές κατηγορίες προϊόντων ευρείας κλίμακας.

Το βαριά γραφειοκρατικό και αναχρονιστικό μοντέλο πάνω στο οποίο έχει κτίσει την πολιτική του ο Οργανισμός, τείνει να εξελιχθεί σήμερα σε μια από τις μεγάλες παθογένειες του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Ο αργόσυρτος τρόπος με τον οποίο παρεμβαίνει ο κύριος και μοναδικός κατ’ ουσία φορέας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής στη χώρα, διευρύνει συστηματικά το φαύλο κύκλο, απλήρωτες ζημιές, απλήρωτες εισφορές, αδύνατες αποζημιώσεις. Αυτό με τη σειρά του μεγαλώνει αντίστοιχα την ανασφάλεια των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, τη δυσκολία του προγραμματισμού τους για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και την πιστωτική τους έκθεσή τους στην υπόλοιπη αγορά.Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναδεικνύουν το ζήτημα της τεχνολογικής αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσδιορίσει έγκαιρα που έχουν γίνει ζημιές που γίνονται σε κάποιες περιοχές και να προβαίνει άμεσα στις επακόλουθες εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Δεν μπορεί τονίζουν, σε μια εποχή που όλοι επικαλούνται την κλιματική αλλαγή και αναδεικνύουν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον

οποίο λειτουργούν οι ασφαλιστικές δικλείδες απέναντι στα έντονα και πυκνά καιρικά φαινόμενα, ο ΕΛΓΑ να κινείται με την πελατειακή λογική και τις τεχνοκρατικές αντιλήψεις του περασμένου αιώνα. Όπως δεν μπορεί, μια κυβέρνηση που επαίρεται για το σύγχρονο και φιλελεύθερο πνεύμα της, να παραμένει εγκλωβισμένη σε παλαιοκομματικές δομές, υπαλληλοκεντρικές προσεγγίσεις και σε διοικητικές αντιλήψεις αποτυχημένων πολιτευτών. Ούτε το άνοιγμα της ασφαλιστικής αγοράς στον ιδιωτικό τομέα θα λύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Οι αγρότες χρειάζονται σήμερα έναν ΕΛΓΑ που να λειτουργεί με αμεσότητα και ευελιξία στα θέματα της βασικής ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και ο συμψηφισμός για τον οποίο έγινε αναφορά στην αρχή μπορεί να δώσει κάποιες ανάσες στο σύστημα και εν συνεχεία μια μελετημένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τα θέματα της πρόσθετης ασφάλισης, εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget