ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Τα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά αυξάνουν το εισόδημα των αγροτών


photo: Eurokinissi


Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την στροφή των αγροτών νέες δραστηριότητες που τους αποφέρουν συμπληρωματικά εισοδήματα. Σε αυτές τις δραστηριότητες εντάσσονται και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.


Μέχρι σήμερα αποτελούνταν από μονάδες μεσαίας δυναμικότητας, ικανά να εξασφαλίσουν τη μείωση του κόστους παραγωγής με τον συμψηφισμό (net metering) του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή το ρεύμα που παραγόταν από τα φωτοβολταϊκά διοχετευόταν στη ΔΕΗ και γινόταν συμψηφισμός με το ηλεκτρικό ρεύμα που κατανάλωνε ο αγρότης για την παραγωγή του.

Η σχετικά πρόσφατη αλλαγή στα αγροτικά φωτοβολταϊκά ήρθε με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 4602/19, όπου δίνεται η δυνατότητα, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να εγκαταστήσουν μέχρι δύο αγροτικά φωτοβολταικά συστήματα δυναμικότητας έως 500 KW έκαστο, με σκοπό και την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή τη στιγμή τα τραπεζικά ιδρύματα χρηματοδοτούν τα φωτοβολταϊκά για αγρότες στο 70% της επένδυσης.


Ας δούμε 2 παραδείγματα με το επιπλέον εισόδημα που μπορεί να κερδίσει ένας αγρότης εγκαθιστώντας αγροτικά φωτοβολταικά 100kw και 500Kw:

Eνα φωτοβολταϊκό πάρκο 100 KW παράγει ετησίως, περίπου 155.000 KWh. Με τιμή πώλησης της KWh στα 0,075 € το επιπλέον εισόδημα για τον αγρότη θα είναι περίπου 11.600 € ετησίως.

Eνα φωτοβολταϊκό πάρκο 500 KW παράγει ετησίως, περίπου 775.000 KWh. Με τιμή πώλησης της KWh στα 0,075 € το επιπλέον εισόδημα για τον αγρότη θα είναι περίπου 58.000 € ετησίως.

Ένα επίσης θετικό στοιχείο είναι πως τα έσοδα αυτά φορολογούνται ως αγροτικό εισόδημα.

Αλλαγές για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά μέχρι το 2021

Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει το υπουργείο, για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε αγροτικά φωτοβολταϊκά πάρκα, προετοιμάζεται εκταμίευση 200 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία θα διατεθούν σε χαμηλότοκα δάνεια μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Ως εγγύηση στις τράπεζες για την κάλυψη του κόστους κατασκευής των αγροτικών φωτοβολταικών πάρκων ενδέχεται να αρκούν τα προβλεπόμενα έσοδα από την πώληση του ρεύματος στο ηλεκτρικό σύστημα.

Παράλληλα, για την προώθηση των φωτοβολταικών αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Σε αυτή θα καθορίζεται η επιτρεπόμενη ισχύς τους και η έκταση που θα μπορούν να καταλαμβάνουν ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Επιταχύνεται η αδειοδότηση Φωτοβολταϊκών και Net Metering

Με σχέδιο νόμου που σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση θα μειώνεται σημαντικά ο χρόνος του πρώτου σταδίου αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών πάρκων. Στόχος είναι όλα τα αναγκαία στοιχεία να καταχωρούνται από τον επενδυτή στο υπό ανάπτυξη πληροφοριακό σύστημα και να μην εξετάζονται στοιχεία που εξετάζονται σε επόμενες φάσεις της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση για χορήγηση της παραπάνω βεβαίωσης, αυτή θα εκδίδεται με την καταβολή εφάπαξ τέλους. Ακολούθως θα ισχύουν προθεσμίες εντός των οποίων ο κάθε επενδυτής θα οφείλει να προχωρά στην επόμενη φάση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Γράφει ο Γιώργος Συμεωνίδης,
ιδρυτής της Green System
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget