ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Aφιέρωμα για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”Η Εθελοντική Ομάδα Ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» δημιούργησε μια ομάδα 37 μέχρι στιγμής εθελοντών, οι οποίοι αναλαμβάνουν στην εποχή του κορωνοϊού τη στήριξη ανήμπορων πολιτών της τρίτης ηλικίας, που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως, και ατόμων με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικότερα αυτών που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας.

Όλα δωρεάν

Οι εθελοντές διαθέτουν τρόφιμα και φάρμακα στα σπίτια λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, δηλαδή φορώντας μάσκες και γάντια, ενώ χτυπούν το κουδούνι και αφήνουν τις τσάντες στις εισόδους χωρίς να μπαίνουν μέσα.

Ειδικά για το πεζοδρομημένο κέντρο της Κατερίνης μεταφέρουν τα εφόδια με 3 ειδικά διαμορφωμένα ποδήλατα, που τους διέθεσε ο σύλλογος Ποδηλατική Απόδραση Πιερίας.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει την πλήρη στήριξη του Δήμου Κατερίνης, ο οποίος διαθέτει επιπλέον σημαντική ποσότητα τροφίμων για τον ίδιο σκοπό. Την παραπάνω δράση συνδράμει και η τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Πίτσιας», η οποία έχει διαθέσει δωρεάν τρόφιμα, αλλά και θα τοποθετήσει ειδικά καρότσια στα 18 υποκαταστήματά της προτρέποντας τους πελάτες της να χαρίζουν τρόφιμα για τις φτωχές οικογένειες.

Η Εθελοντική Ομάδα έχει καταγράψει τις φτωχές οικογένειες και έχει βαθμολογήσει τη δυσκολία επιβίωσης της καθεμιάς με δικούς της εθελοντές κοινωνικούς λειτουργούς. Στις υπό βοήθεια οικογένειες θα προστεθούν και άλλες που θα υποδείξει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Κατερίνης.Προσφέρουν στις δομές υγείας

Η Εθελοντική Ομάδα Πιερίας δεν αρκείται μόνο στη βοήθεια ανήμπορων πολιτών, αλλά ενισχύει με απαραίτητα εφόδια και τις νοσηλευτικές δομές της πόλης. Όταν φούντωσε η επιδημία το Κοινωνικό Φαρμακείο της Ομάδας παρέδωσε στο Νοσοκομείο Κατερίνης ιατροφαρμακευτικό υλικό μεγάλης αξίας, όπως 250 ζευγάρια γάντια, 300 χειρουργικά πεδία και πανάκριβα φάρμακα που είχε στο απόθεμά της από διεθνείς δωρεές.

Σημειώνεται ότι πριν τρία χρόνια ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Ιταλίας πρόσφερε στην Εθελοντική Ομάδα 130.000 φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια διένειμε η Ομάδα με online σύστημα σε νοσοκομεία, κοινωνικά ιατρεία και προσφυγικές δομές.

Επίσης, η πλειονότητα των υλικών που χρησιμοποιεί αυτές τις μέρες το ΕΚΑΒ Πιερίας προέρχεται από την Εθελοντική Ομάδα. Κάθε δεύτερη μέρα δίνονται 100 χειρουργικές μάσκες, 100 ζευγάρια γάντια, 100 ιατρικές ποδιές και 1,5 λίτρο αντισηπτικό. Ανάλογες ποσότητες προσφέρονται και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Τα αποθέματα της Εθελοντικής Ομάδας ενισχύονται και από τη δράση μιας ομάδας εθελοντών, οι οποίοι έχουν προνοήσει από παλαιότερα να συλλέγουν υλικά που θα χρειαστούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τότε που θα έχει παραλύσει ο κρατικός ιστός.

Είναι τόσο προνοητική η Εθελοντική Ομάδα Πιερίας, που έχει προβλέψει δράσεις για την αντιμετώπιση ακόμα και λιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτει ειδικό εξοπλισμό, με τον οποίο μπορεί να μαγειρέψει για 1.000 άτομα σε υπαίθριο χώρο, ακόμη και χωρίς ρεύμα.«Ράβω τη μάσκα μου»

Από σήμερα η Εθελοντική Ομάδα ξεκινάει μια καινούργια δράση με το όνομα «Ράβω τη μάσκα μου», αντιγράφοντας τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας του Λουξεμβούργου, του δήμου της γερμανικής πόλης Έσσεν και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μονάχου.

Η Ομάδα θα εφαρμόσει αυτό που δεν έχει απορρίψει κανείς ειδικός μέχρι τώρα, ότι «είναι καλύτερα να φοράς μια μάσκα από το να μην φοράς καθόλου, αρκεί να τη χρησιμοποιείς σωστά».

Εφόσον οι υπάρχουσες μάσκες είναι ελάχιστες και υπερπολίτιμες για τους επαγγελματίες υγείας, προτιμότερο θα ήταν οι πολίτες να φορούν τη δική τους ιδιόχειρη μάσκα όταν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ.

Ήδη ο δήμαρχος Κατερίνης σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο θα δώσει στην Εθελοντική Ομάδα το ύφασμα να παράγει μάσκες με τους δικούς της εθελοντές ράφτες και μοδίστρες.Με το σπαθί τους

Η Εθελοντική Ομάδα Πιερίας έχει 3.500 μέλη και δημιουργήθηκε το 2007. Τα πρώτα χρόνια δεν διέθετε έδρα και οι λειτουργίες της γίνονταν με δυσκολίες σε διάσπαρτα μέρη.

Το 2010 τα μέλη της αποφάσισαν να καταλάβουν τον παλαιό Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, ο οποίος αποτελείτο από μια μεγάλη δημόσια έκταση με παλαιά κτήρια, που ρήμαζαν αναξιοποίητα.

Ο εισαγγελέας και η Αστυνομία που κατέφθασαν, κατάλαβαν αμέσως τον σκοπό της Ομάδας και έκαναν τα στραβά μάτια. Οι δημοτικές αρχές της πόλης επί χρόνια αντιδρούσαν στην κατάληψη, αλλά επιτέλους το 2019 το Υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε για 30 χρόνια τον χώρο στην Εθελοντική Ομάδα.

Σήμερα ο Καπνικός Σταθμός είναι γεμάτος με εθελοντές, που συσκευάζουν δέματα βοήθειας, καλλιεργούν λαχανικά και λουλούδια, κάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, δίνουν λόγο και ρόλο σε απλούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας, σφυρηλατούν σχέσεις ζωής μεταξύ συμπολιτών.

Τα κτήρια του Καπνικού Σταθμού αποτελούν παραδοσιακή κληρονομιά της Κατερίνης. Η Εθελοντική Ομάδα τα συντηρεί με προσωπικά έξοδα και δουλειά των μελών της, ενώ προστατεύει τον ιστορικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα τους.

Πρόσφατα έφτιαξαν τις τουαλέτες, αλλά μετά από έντονες βροχές διαπίστωσαν πως είχε σαπίσει η σκεπή του κοινωνικού ιατρείου και κινδύνευε να πέσει. Τους είχαν τελειώσει τα χρήματα και έκαναν έκκληση σε φίλους για βοήθεια.

Μέσα σε μισή ώρα βρέθηκε σαν από μηχανής θεός ένα ζευγάρι Γερμανών που ζουν στη Νάξο και ανέλαβε το κόστος επισκευής. Οι ίδιοι άνθρωποι έστειλαν προχθές μήνυμα στην Ομάδα, μήπως λόγω του κορωνοϊού χρειάζονται κάποια επιπρόσθετη βοήθεια να την αναλάβουν.Γιγάντιο φαρμακείο

Εκτός από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η Εθελοντική Ομάδα λειτουργεί και ένα μεγάλο Κοινωνικό Φαρμακείο που εξυπηρετεί 718 οικογένειες. Σ’ αυτό δραστηριοποιούνται εθελοντικά 25 επαγγελματίες φαρμακοποιοί της πόλης.

Στα πλαίσια του φαρμακείου λειτουργεί, επίσης, μια λειτουργική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε πολίτης, που βρίσκεται σε ανάγκη, ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα και σε τι ποσότητα.

Μπαίνουν και οι γιατροί της πόλης στην πλατφόρμα και στέλνουν τους άπορους ασθενείς τους στην Εθελοντική Ομάδα να πάρουν τα φάρμακά τους.

Αυτή την εποχή το φαρμακείο διαθέτει 14.000 τίτλους φαρμάκων, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο της Κατερίνης. Ο κάθε εθελοντής φαρμακοποιός προσφέρει τουλάχιστον μια εθελοντική βάρδια στο Κοινωνικό Φαρμακείο ανά μήνα.Έργο πολιτισμού

Η Εθελοντική Ομάδα Πιερίας οργανώνει, επίσης, εκδηλώσεις πολιτισμού και συναυλίες, δωρεάν για όλους τους πολίτες, με την παράκληση να προσφέρουν αντί εισιτηρίου τρόφιμα και φάρμακα.

Αυτό τον καιρό ολοκληρώνεται η πολύ ενδιαφέρουσα δράση «Ηλεκτρονικός διαγωνισμός διηγήματος», στο τέλος της οποίας θα βραβευθούν 18 διηγήματα, που έχουν γραφτεί από μαθητές δημοτικών σχολείων, γυμνασίων-λυκείων και ενήλικες πολίτες.

Τα έργα θα κρίνει ομάδα 10 εθελοντών φιλολόγων και αυτά που θα βραβευτούν θα διατίθενται στη συνέχεια για διάβασμα στο διαδίκτυο.Φήμη στο εξωτερικό

Η Εθελοντική Ομάδα Πιερίας έχει αποκτήσει φήμη και φίλους στο εξωτερικό. Το διεθνώς φημισμένο σχολείο Lycée Athénée de Luxembourg, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει μεγάλοι πολιτικοί και επιστήμονες, έχει εντάξει στα μαθήματά του τις πρακτικές του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης για την παραγωγή Κοινωνικού Κεφαλαίου.

Δύο φορές τον χρόνο πηγαίνει στέλεχος της Εθελοντικής Ομάδας στο Λουξεμβούργο και κάνει ειδικό σεμινάριο σε μαθητές και καθηγητές.

Πρόσφατα συνεδρίασε στον Καπνικό Σταθμό η επιστημονική επιτροπή του Κολεγίου Αθλητικών Επιστημών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί τρεις ημέρες 14 καθηγητές πανεπιστημίου διεθνούς επιπέδου επέλεξαν την έδρα της Εθελοντικής Ομάδας για να καταρτίσουν το πρόγραμμα των ετήσιων αθλητικών συνεδρίων της ΕΕ.

Στο τέλος αντί ενοικίου αγόρασαν και πρόσφεραν στην Ομάδα μεγάλη ποσότητα τροφίμων. Πέρυσι είχαν πληρώσει όλους τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος των κτηρίων του Καπνικού Σταθμού.Επίκαιρες δράσεις

Η Εθελοντική Ομάδα Πιερίας είναι μια μεγάλη ομπρέλα, κάτω από την οποία στεγάζονται αυτή την εποχή 19 υποομάδες, η κάθε μία από τις οποίες αντιπροσωπεύει μία δράση.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές δράσεις, όπως «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος» που αφορά στη φύλαξη των δασών από τις φωτιές, «Όλυμπος» που αφορά στην προστασία του βουνού από τις καταπατήσεις και τη μόλυνση, «Κανείς μόνος του» που αφορά στην προσφορά δωρεάν τροφίμων σε φτωχές οικογένειες, «Χωρίς μεσάζοντες» στην αγορά φθηνότερων προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς, «Ενώνουμε τις φωνές μας» που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών, «Όπου υπάρχουν άνθρωποι» που αφορά στο κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο κλπ.

Η τελευταία δράση για τη διάθεση τροφίμων και φαρμάκων σε φτωχές οικογένειες στην εποχή του κορωνοϊού έχει τον τίτλο «Είμαι κι εγώ εδώ».Απλή οργανωτική δομή

Η κάθε δράση είναι αυτόνομη, με τη δική της συντονιστική επιτροπή και τρόπο διοίκησης. Από τις συντονιστικές επιτροπές των 19 δράσεων που «τρέχουν» αυτή την εποχή, έχουν προκύψει 200 άτομα που αποτελούν τον κεντρικό διοικητικό πυρήνα της εθελοντικής ομάδας.

Σ’ αυτόν τον πυρήνα δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν άτομα με οποιαδήποτε κομματική ταυτότητα. Οι κομματικά ενταγμένοι μπορούν να προσφέρουν απλή βοήθεια ως μέλη, αλλά έως εκεί. Ο κάθε εθελοντής που μπαίνει στην Ομάδα είναι υποχρεωμένος να κρεμάσει το κομματικό του «ένδυμα» στην περίφραξη του Καπνικού Σταθμού.

Η Εθελοντική Ομάδα αρνείται να διαχειριστεί χρήματα ή να δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση, ενώ οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται από τα ίδια τα μέλη της.

Επίσης, αρνείται να οργανωθεί στη βάση ενός κλασικού συλλόγου, σωματείου ή ΜΚΟ, ενώ δεν διαθέτει καταστατικό και Διοικητικό Συμβούλιο. Μόνο την ιστοσελίδα www.otoposmou.gr έχουν και μια χάρτα αρχών, που την τηρούν ευλαβικά.

Η παραπάνω οργανωτική δομή της Ομάδας δεν σημαίνει ότι είναι ένα ακυβέρνητο καράβι, που θα βουλιάξει στην πρώτη φουρτούνα. Ανάμεσα στα χιλιάδες ενεργά μέλη της υπάρχουν ισχυρές προσωπικότητες, που την τροφοδοτούν με αντισώματα για να αντέξει στα εξωτερικά εμπόδια και στην εσωτερική φθορά.Παράγουν κοινωνικό κεφάλαιο

Ο Ηλίας Τσολακίδης είναι ένα εμβληματικό στέλεχος της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας, της οποίας η δημιουργία προήλθε αρχικά από δική του ιδέα. Είναι τεχνικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κολωνίας και πηγαινοέρχεται συνέχεια στην Κατερίνη για να βοηθά στους σκοπούς της Ομάδας. Μας είπε ότι η Εθελοντική Ομάδα δεν έχει σχέση με τη φιλανθρωπία.

«Σκοπός μας είναι να βοηθηθεί η κοινωνία μας μέσα από τον σεβασμό, την αλληλοεκτίμηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών. Στόχος μας είναι η παραγωγή κοινωνικού κεφαλαίου που σταμάτησε να παράγεται στον τόπο μας και αποτελεί τη βασική αιτία της οικονομικής κρίσης. Είναι θλιβερό να έρχονται 718 οικογένειες να πάρουν μισοχρησιμοποιημένα φάρμακα. Όταν ανοίξαμε το κοινωνικό φαρμακείο είπαμε στον κόσμο ότι λυπόμαστε που το κάνουμε αυτό και δεν θέλουμε να μοιάζει με γιορτή αυτή η μέρα. Γιορτή θα κάνουμε όταν δεν θα υπάρχει η ανάγκη του φαρμακείου και θα το κλείσουμε. Στις κοινωνίες υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο και το οικονομικό κεφάλαιο, αλλά λείπει συχνά η συνδετική κόλα μεταξύ τους, που είναι το κοινωνικό κεφάλαιο. Χωρίς αυτό δεν λειτουργούν σωστά τα άλλα δύο. Αυτό παράγει η Εθελοντική Ομάδα στην πόλη μας, γι’ αυτό είναι τόσο ευρείας αποδοχής και είναι αδύνατο να αγνοηθεί από κανέναν».Κάτι πάει καλά στην Κατερίνη

Με την ευκαιρία αυτού του άρθρου να τονιστεί ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Κατερίνης λειτουργεί πολύ καλά.

Παίρνεις τηλέφωνο κι έρχεται στο λεπτό υπάλληλος στο σπίτι να πάρει το γνήσιο της υπογραφής ενός ηλικιωμένου που δεν μπορεί να πάει στα ΚΕΠ. Τους λες «πρέπει να αγοράσω φάρμακα και να ψωνίσω τρόφιμα» και σου λένε «κάτσε εκεί, μην κουνιέσαι καθόλου, θα στα φέρουμε εμείς με την απόδειξη αγοράς».

Κάτι ακόμα που εντυπωσιάζει στον Δήμο Κατερίνης είναι οι υπηρεσίες του, οι οποίες στεγάζονται όλες σε μια τεράστια σαν πλατεία αίθουσα του ισογείου, χωρίς διαχωριστικά μεταξύ των υπαλλήλων. Ρωτάς κάποιον, σε στέλνει με χαμόγελο στον απέναντι, κι αυτός σε κάποιον άλλο, και στο τέλος κάπως γίνεται και ξεμπερδεύεις γρήγορα.

Την πρωτοποριακή μεταφορά όλων των υπηρεσιών σε ενιαίο ισόγειο χώρο εφάρμοσε ο προηγούμενος δήμαρχος, ενώ ο καινούργιος συνέχισε την καινοτομία, κατεβαίνοντας και ο ίδιος στο ισόγειο με τους συνεργάτες του.

Στον δήμο Κατερίνης οι πολίτες δεν ανεβαίνουν ούτε ένα σκαλοπάτι για να εξυπηρετηθούν, όλα είναι χύμα μπροστά τους και ταλαιπωρούνται λιγότερο ή καθόλου.


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αρχείο Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας
Ιστότοπος Εθελοντικής Ομάδας Ν. Πιερίας: www.otoposmou.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget