ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

500 κινητές μονάδες για τεστ κατ’ οίκον

Σημαντικό μέτρο στην ενίσχυση της καταγραφής των κρουσμάτων στην κοινότητα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στελεχώνοντας και εξοπλίζοντας 500 συνεργεία που θα λαμβάνουν βιολογικό υλικό από διαμένοντες στο σπίτι και θα παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα κατ’ οίκον.


Δίκτυο νοσηλευτών, που θα μετακινούνται σε κινητές μονάδες ανά τη χώρα, θα λαμβάνουν δείγματα βιολογικού υλικού για το τεστ του νέου κορονοϊού και θα παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα κατ’ οίκον, ρίχνει στη μάχη της πανδημίας το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που εξετάζονταν βάσει των οδηγιών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ήταν οι ευπαθείς ομάδες και οι νοσούντες με πνευμονία. Επιπλέον στο τεστ υποβάλλονταν όλοι οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς και οι επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης.

Οι υπόλοιποι, όσοι έχουν ήπια συμπτώματα και οι ασυμπτωματικοί, που από αγωνία επιθυμούν να υποβληθούν στο τεστ, καλούνται να μη μετακινούνται στα δημόσια νοσοκομεία, προστατεύοντας τον εαυτό τους, τις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Οσοι εμφανίζουν συμπτώματα χρειάζεται να αυτοπεριοριστούν και να παρακολουθούν την πορεία της υγείας τους σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το νέο δίκτυο νοσηλευτών του υπουργείου Υγείας έχει τρεις στόχους:

Ο πρώτος είναι η καταγραφή των κρουσμάτων στην κοινότητα και η καλύτερη παρακολούθηση της κυκλοφορίας της νόσου στη χώρα μας. Κάνοντας απλώς μια αναφορά στη δημιουργία του δικτύου νοσηλευτών προχθές ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλέστηκε μαθηματικά μοντέλα που δημοσίευσε πρόσφατα ομάδα επιστημόνων του Imperial College του Λονδίνου και αφορούν την επιδημία στην πόλη Γουχάν και την επαρχία Χουμπέι.

Τα μοντέλα έδειξαν ότι μόλις το 15% των αληθινών περιστατικών καταγράφονταν στην επιδημία, ποσοστό για το οποίο ο Σ. Τσιόδρας είπε ότι ερευνητικά δεδομένα της χώρας μας δείχνουν ότι είναι ακόμα χαμηλότερο.

Ο δεύτερος στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της μετακίνησης του πληθυσμού και της προσφυγής των ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στα νοσοκομεία, ειδικά των ατόμων με «πιθανότητα κρούσματος», οι οποίοι μεταβαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστούν για τον νέο ιό αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσής του και προκαλώντας συμφόρηση στις μονάδες.

Ο τρίτος στόχος είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας των νοσούντων κατ’ οίκον, ειδικότερα των ατόμων με αδυναμία (μοναχικά άτομα νοσούντες κατ’ οίκον κ.ά.) και η εξατομικευμένη παροχή οδηγιών για την πρόληψη της τυχόν μετάδοσης της λοίμωξης στους οικείους, τους συγκατοίκους και τις στενές επαφές.

Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για το έργο, που δημοσιεύτηκε χθες στη «Διαύγεια», εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Η δράση περιλαμβάνει:

■ Στελέχωση 500 κινητών συνεργείων λήψης δειγμάτων ανά την επικράτεια. Κάθε κινητό συνεργείο ενδεικτικά θα περιλαμβάνει 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.

■ Μίσθωση έως 500 οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων.

■ Εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τα μέλη των κινητών συνεργείων.

■ Προμήθεια κιτ λήψης δειγμάτων.

■ Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των κινητών συνεργείων.

■ Παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19 σε νέους επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και μέλη κινητών μονάδων.

■ Ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορονοϊού κατ’ οίκον.


efsyn

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget