ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Η ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ Δ. ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Γράφει ο Γιώργος Βαζάκας* - φιλόλογος

Μέρος Α΄Αποφασίζω και σήμερα να διατυπώσω, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, κάποιες απόψεις, σχετικά με το πελώριο ζήτημα, που ζούμε στις μέρες μας, στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, δηλ. τη νέα μολυσματική νόσο, τον κορωνοϊό. Η πατρίδα μας αλλά και όλη η ανθρωπότητα βιώνει μια πανδημία. Όλος ο κόσμος είναι πανικόβλητος με την αβεβαιότητα προς τα πού θα γείρουν για πολλά επίπεδα της ζωής του οι εξελίξεις. Ο τρόμος του, θα διατηρηθεί στη ζωή; Κι αν ναι, πώς θα επιβιώσει. Για όλα αυτά θα ήταν απάνθρωπη απάθεια, αν ήταν δυνατόν να ειπωθεί κάτι σύμφορο στην αντιμετώπιση της πανδημίας από κάποιον και κρατούσε το στόμα του κλειστό.


Και...

η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση, όπως και τις κυβερνήσεις πολλών άλλων χωρών, να λάβουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της μόλυνσης του πληθυσμού. Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα, που περιορίζουν τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, θέτοντάς τους σε κατάσταση πολιορκίας μέσα στα σπίτια τους κι ευρύτερα μέσα στη χώρα τους.


Έκλεισαν πανεπιστήμια, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και οι παιδικοί σταθμοί. Έκλεισαν οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Έκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση, όσα πουλούν τρόφιμα. Έκλεισαν τα δικαστήρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, ενώ απαγορεύτηκαν οι κάθε είδους αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τέλος έκλεισαν τα σύνορα προς την Ιταλία, την Αλβανία και τα Σκόπια και απαγορεύτηκαν οι αεροπορικές πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς διάφορες κατευθύνσεις, καθώς και η προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.


Κι όμως κι όμως θα ’πρεπε κατά τη γνώμη μας να είχαν παρθεί πολύ περισσότερα μέτρα και πολύ πιο γρήγορα. Τη στιγμή που ήταν γνωστό, αυτό που ζούμε κι ήταν γνωστό, ότι θα το ζήσουμε από το Δεκέμβριο του 2019. Η πορεία αυτών των ιών σαν του κορωνοϊού είναι γνωστή στην επιστήμη. Είναι γνωστό ότι ξεκινάνε από την Άπω Ανατολή και στη συνέχεια επεκτείνονται σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, δεν είναι καινούρια πράγματα αυτά. Η έλλειψη άμυνας είναι το καινούργιο πράγμα


Και δε θα διστάσουμε να αναδείξουμε, ότι χώρα μας έπρεπε να προστατευτεί απ’ την περαιτέρω εισαγωγή του κορωνοϊού. Και συγκεκριμένα, ήταν πασίγνωστο απ’ την αρχή, ότι ο κορωνοϊός ήταν εισαγόμενη μόλυνση, ήταν εισαγόμενος ιός, τον περιμέναμε. Απορεί κανείς που, ενώ εδώ στην Ελλάδα τον βλέπαμε στην Ιταλία να εξελίσσεται επί τόσες εβδομάδες απ’ τα Χριστούγεννα και πρακτικά δεν έκαναν ελέγχους στα σύνορα. Δε λέμε να κλείσουν τα σύνορα, αλλά να κάναν ελέγχους. Τρία σημεία εισόδου έχει η Ελλάδα σε σχέση με την Ιταλία. Δυο λιμάνια και ένα αεροδρόμιο. Αυτό είναι όλο. Απ’ αυτά έμπαινε κι έβγαινε ο κόσμος χωρίς κανένα μέτρο.


Και οι πολιτικοί μας τώρα στα δύσκολα ξεχνούν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους και προσπαθούν να πάρουν κάποια αντινεοφιλελεύθερα μέτρα ουσιαστικά. Τι λένε, να ξανανοίξουν τα νοσοκομεία, που έκλεισε ο κ. Άδωνις στην Αθήνα. Μην ξεχνιόμαστε, ο κ. Άδωνις διακήρυσσε: « Μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχω ελέγξει τα πάντα: Νοσοκομεία, ζημίες, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες, εάν χρειαστώ να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω». Κοντολογής ο γνωστός δημοσιογράφος και βουλευτής ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου από νεοφιλεύθερος προπαγανδισής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πρόσφατα υποστηρίζει τη δημιουργία επενδύσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Καταλαβαίνουμε μόλις φάνηκε η ανάγκη, ανέκρουσαν πρύμνα και αύριο θα αρχίσουν πάλι τα ίδια. Και το ουσιαστικά σημαντικό δεν επισπεύδουν το άνοιγμα 100 ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), δεν κάνουν κουβέντα για 3500 ΜΕΘ, που έπρεπε να λειτουργούν, αλλά και ούτε και για την επιστροφή στο Σύστημα Υγείας 4000 γιατρών και νοσηλευτών, που έφυγαν στο εξωτερικό, είτε απολύθηκαν. Και τα νοσοκομεία λοιμωδών νοσημάτων δυστυχώς τα κλείσανε.


Όμως είναι να εκπλήσσεται κανείς, που στα κανάλια οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι ευλογούν τα γένια τους λέγοντας πόσο γρήγορα πήραν μέτρα, και πόσο σπουδαίοι είναι, που τα κατάφεραν, που πρόλαβαν να κάνουν κινήσεις γρηγορότερες απ’ ό,τι έγιναν στην Ιταλία ή την Ισπανία. Ακούσαμε και τον πρωθυπουργό της χώρας μας σε διάγγελμα – μεστό σε λεκτική καλλιέπεια – αλλά χωρίς να προτείνει ένα σαφές σχέδιο, που να μπορεί πραγματικά να ανασχέσει την πανδημία. Αντ’ αυτού ακούμε: Είμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε κρυφό εχθρό, αόρατο εχθρό κλπ, φρασεολογίες αντίγραφα εκείνων των δυτικών κυβερνήσεων. Κι αυτό σημαίνει, ότι δεν συγκεντρώνονται να επιλύσουν το πρόβλημα, που έχουν μπροστά τους.


Και προς τον πολίτη της χώρας μας το στίγμα της κρατικής πολιτικής για την άμυνα προς τον ιό είναι, ότι πραχτικά του ζητάνε τώρα πια να αυτενεργήσει. Ουσιαστικά τον εαυτό της οι κυβέρνηση τον βάζει σε δεύτερη μοίρα. Τι λένε; Αμυνθείτε μόνοι σας λένε στον ιό, σπίτι σας, μείνετε σπίτι σας, μην κυκλοφορείτε, μην συγκεντρώνεστε, μην πάτε στη δουλειά σας. Ουσιαστικά δηλαδή μεταφέρουν το πρόβλημα στο άτομο, γιατί αυτή είναι η κουλτούρα τους, δεν έχουν κουλτούρα να διοικούν την κοινωνία, που τους ανέδειξε σ’ αυτή τη θέση. Είναι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού με το κατάντημα, που έφερε αυτός τις κοινωνίες μαζί με την παγκοσμιοποίηση. Πάντως με το μείνετε σπίτι, πάρτε τηλέφωνο στον προσωπικό σας γιατρό, μη βγαίνετε έξω και απλά μην έρχεσθε στο νοσοκομείο κι ας πεθάνετε στο σπίτι, η σύσταση οδηγεί στο αναπότρεπτο. Ήδη έτσι πέθαναν δυο γυναίκες στο σπίτι. Κι αυτό θα συνεχισθεί, φοβούμαστε να αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς. Ενώ, αν συνέβαινε, να φαίνονται οι θάνατοι στα με πολλές ελλείψεις νοσοκομεία μας, θα κατέρρεε το σύστημα υγείας σε μια βδομάδα, οπότε μείνετε σπίτι.


Και δυστυχώς από τον καιρό των πρώτων θανάτων στην Κίνα από τον κορωνοϊό οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών φάνηκε, ότι δεν έχουν κουλτούρα διοίκησης κράτους. Θεωρούν, ότι οι δημόσιες υποθέσεις ανήκουν στις εταιρείες, θεωρούν, ότι είναι υπόθεση του ιδιωτικού τομέα να διαχειρισθεί τα προβλήματα. Αυτό όμως δεν ισχύει, όταν τα προβλήματα, όπως στη προκειμένη περίπτωση της πανδημίας, γίνονται τεράστια, όπως κοινωνικά, όταν τα προβλήματα γίνονται εθνικά, τότε φαίνεται ότι η κουλτούρα, με την οποία είναι διαπαιδαγωγημένες οι κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού, δεν επαρκεί φυσικά.


Κι ενώ αναφέραμε τις παραπάνω στεναχωρημένες αλήθειες, θα προσθέσουμε, γιατί μέχρι τώρα η κρατική ευθύνη δε λειτούργησε με κάτι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Εκπλήσσει δυσάρεστα το ότι δεν έχουν εφαρμόσει μέχρι τώρα ένα πρόγραμμα μαζικού ελέγχου του πληθυσμού, όσον αφορά τον ιό. Γιατί δεν κάνουν αυτό που έκανε η Ν. Κορέα, αυτό που εφαρμόζει, απ’ ό,τι λέγεται και η Γερμανία. Κι όταν λέμε μαζικό έλεγχο του πληθυσμού, εννοούμε να κάνουν επανειλημμένα και σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες το τεστ, το οποίο κατά την ενημέρωσή μας έχει ασήμαντο κόστος. Η Κίνα το πουλά για τέσσερα δολάρια. Αν ένας μεμονωμένος πολίτης το αγοράζει με τόσο λίγα χρήματα, γιατί να μην μπορεί το κράτος μας να οργανώσει μια μαζική εισαγωγή του τεστ και μ’ αυτό να εξετάσει τον πληθυσμό της χώρας μας, που στο κάτω – κάτω δεν είναι απεριόριστος.


Ο ίδιος ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συνιστά να χρησιμοποιηθούν τεστ και ότι η παραμονή στο σπίτι δεν προσφέρει πολλά αποτελέσματα. Τα μαζικά τεστ βοηθούν να εντοπίσουμε τον αόρατο εχθρό του κορωνοϊού στο μέγιστο βαθμό που μπορούμε να μην είναι αόρατος. Πιθανόν ο κ. Τσιόδρας, ένας συγκροτημένος πανεπιστημιακός, ήρεμος και συμπαθής, να μη ακούει τα σχετικά με τα τεστ, γιατί εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές της κυβέρνησης κι έτσι ξεπλένει την πολιτική ηγεσία για τις ευθύνες της ως προς τη διάλυση του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Έτσι αντί να συλλάβουν τον Μητροπολίτη στα Κύθηρα, επειδή άνοιξε την εκκλησία, για να λειτουργηθούν οι πιστοί, μπορούσαν να στήσουν, όπως γίνεται στην Ελβετία ένα κιόσκι και να «προτεστάρουν» τους χριστιανούς, πριν μπουν στο ναό, όσοι τέλος πάντων ήθελαν. Όμως για κάτι τέτοιο έπρεπε να βάλουν το χέρι στην τσέπη…


Και κάνοντας άμεσα μαζικές μετρήσεις με τεστ, διαπιστώνονται ποια είναι τα κρούσματα και τίθενται σε μια καραντίνα, ώστε να μη επεκτείνεται η μόλυνση. Οι Κινέζοι είχαν να διαχειρισθούν ως γνωστό άλλα πληθυσμιακά μεγέθη και τα κατάφεραν. Παρεπιπτώντως στην Ταϊβάν κάναν 12.500 μετρήσεις ημερησίως. Και με την διαδικασία του τεστ τόσο στην Κίνα, όσο στη Ν. Κορέα, όσο στη Ρωσία, τη Δανία και την Ταϊβάν χοντρικά έχει τελειώσει η επιδημία. Έτσι αντί να βάλουν ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα, εντόπισαν και απομόνωσαν τους ασθενείς και τους φορείς του ιού. Τα κρούσματα εκεί πια είναι σχεδόν μηδενικά. Και σε μας τι αν φωνάζουν – φυσικά δε θα τους δούμε ποτέ στα μίντια – διαπρεπείς λοιμωξιολόγοι οι κ. κ. Χατζάκης και Γκίκας: Μετρήσεις, μετρήσεις με τεστ, αλλά ποιος τους ακούει…Οι ίδιοι τονίζουν ότι για τη δουλειά υπάρχει η υποδομή, αλλά και τα σχετικά μηχανήματα, που δυστυχώς σκουριάζουν στις αποθήκες των νοσοκομείων.


Και σε μας ακόμη οι ιθύνοντες σε συνεργασία με τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ επιχειρούν, νομίζουμε, να καλλιεργήσουν στον κόσμο τέτοιο καθεστώς τρομοκρατίας, που να κοιτάζει ο ένας τον άλλο ως εγκληματία, αν τολμήσει να ξεμυτίσει, ως «ανεύθυνο» και ως «αντικοινωνικό» και να ζητά ο κόσμος αυστηρότερη πανελλήνια καραντίνα


Αξίζει να τονίσουμε ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι ενός συμπολίτη μας με πιθανά ήπια συμπτώματα, χωρίς ταυτόχρονα να γίνεται έλεγχος, για το αν έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, εγκυμονεί τον μη αμελητέο κίνδυνο: Να μεταδώσει την ασθένεια εν αγνοία του σε άτομα του αμέσου περιβάλλοντός του, που πιθανόν να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.


Βέβαια έχουμε δικαίωμα να αναρωτηθούμε, γιατί κανείς δεν μας εξηγεί, για ποιο λόγο οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η Ιταλία, η Ισπανία, όπως και η Γαλλία είναι στο επίκεντρο του κόσμου στα κρούσματα του ιού, ενώ χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, που δεν είναι ούτε στο ευρώ ούτε στην Ε.Ε. δεν έχουν κλείσει τίποτε και παρόλα αυτά έχουν ελάχιστους νεκρούς. Μόνο η Ελβετία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιταλία. Εκφράσαμε τις παραπάνω απόψεις, χωρίς να θέλουμε να μηδενίσουμε, τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από όλους τους φορείς υγείας στην πατρίδα μας. Θέλουμε όμως, όπως κατανοήθηκε, πιο ενισχυμένη κι αποτελεσματική περίθαλψη.


Κατερίνη 26/3/2020


* Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.
Mail: vazakas1954@gmail.com


Η ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ


ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ


ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ Δ. ΕΥΡΩΠΗΣ


ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ


Γράφει ο Γιώργος Βαζάκας* - φιλόλογος


Μέρος Β΄


Και σ’ αυτό το σημείο, που η ανθρωπιά πρέπει να πρυτανεύει και να μην κάνει διακρίσεις, οφείλουμε πέρα από την απαίτησή μας για μέτρα από τις κυβερνήσεις μας για προστασία μας από τον κορωνοϊό, να απαιτήσουμε λιγότερη κτηνωδία απέναντι στις χώρες, που έχουν εμπάρκο και ο ενλόγω ιός θερίζει. Ξέρουμε ότι κάποιες χώρες σήμερα λόγω εμπάρκο, όπως το Ιράν αντιμετωπίζουν δύσκολα την πανδημία. Η χώρα αυτή μέχρι τώρα έχει εκατόμβες θυμάτων και κρουσμάτων λόγω εμπάρκο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Βενεζουέλα.


Το Ιράν έκανε επίσημο αίτημα, για να άρουν το εμπάρκο και το αίτημα του υποστηρίχτηκε από τη Ρωσία και την Κίνα. Η απάντηση στο αίτημά του ήταν στις 18/3/2020 ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Πομπέο να ανακοινώσει επί πλέον κυρώσεις για το Ιράν. Φανταζόμαστε την κτηνωδία, τη στιγμή που ιρανική κοινωνία προσπαθεί να επιβιώσει, τώρα οι ΗΠΑ βρήκαν την ευκαιρία να επιβάλουν νέες κυρώσεις και δε συζητούν καθόλου να τις άρουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είχαν το θράσος να ζητήσουν από τους Ιρανούς την απελευθέρωση κάποιων Αμερικανών υπηκόων – κατασκόπων φυλακισμένων στο Ιράν, για να μη προσβληθούν από τον κορωνοϊό στις φυλακές.


Κι εμείς στη δυτική Ευρώπη, ζούμε αυτές τις στιγμές κλεισμένοι στα σπίτια μας αναγκασμένοι να μιλάμε απ’ το τηλέφωνο, ζώντας μια δυστοπία(=απάνθρωπες συνθήκες) εξαιτίας του κορωνοϊού. Και θα το ξαναπούμε οι ιθύνοντες δεν έκαναν απολύτως τίποτα, ώστε να μη ζήσουμε, αυτά που ζούμε σήμερα. Κι όμως πάρα πολλά μπορούσαν να γίνουν. Καταρχήν να προετοιμάσουν τις χώρες να αντιμετωπίσουν κι όχι να τρέχουν εκ των υστέρων πίσω απ’ την επιδημία και να λένε δεν έχω το ένα, δεν έχω το άλλο. Είχαν δυόμιση περίπου μήνες σχεδόν τρεις στη διάθεσή τους – πολύ μεγάλος χρόνος – για να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση τόσο κοσμογονικών συνεπειών. Κι αυτό όσοι είχαν στοιχειώδη γνώση για τα δεδομένα της επιδημίας, έπρεπε να το περιμένομε. Παρόλα αυτά δεν έγινε τίποτε, όπως δεν έγινε τίποτε, για να αποφευχθεί η διάδοση του κορωνοϊού στην Ε.Ε., όπως είχε γίνει παλιότερα με τον ιό του Έμπολα από την Αφρική. Αυτό που γίνεται σήμερα εκ των υστέρων, θα μπορούσε να είχε γίνει. Το κλείσιμο δηλαδή των συνόρων της Ε.Ε., που υποτίθεται ότι έχει μια υπερκρατική δομή. Άρα αυτή η ανικανότητα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε λόγω κακών ηγεσιών, ούτε λόγω θεωριών, ότι τον ιό των είχανε στημένο, για να προωθήσουν άλλα συμφέροντα, γιατί βλέπουμε ότι η πανδημία έχει τόση μεγάλη έκταση, που ακόμη και τα πολύ μεγάλα συμφέροντα στην Ευρώπη υφίστανται τις συνέπειές της. Αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο.


Όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν, είναι αποτέλεσμα μια ευρύτερης μηχανικής, που αποδόμησε τα έθνη κράτη, τις συλλογικές τους ταυτότητες. Η έννοια του έθνους για χρόνια τώρα, με το που ξεκίνησε η περιβόητη παγκοσμιοποίηση, αναγορεύτηκε, δαιμονοποιήθηκε ως μια φαντασιακή κατασκευή και πως δεν έπρεπε να υπάρχει. Μετά ο λαός κι αυτός είναι μια τεχνητή κατασκευή κατά την άποψη των ολιγαρχικών παγκοσμιοποιητικών ελίτ. Οπότε ούτε ο λαός πρέπει να υπάρχει. Ένας από τους αρχιερείς αυτών των αντιλήψεων ο Ταγκιέφ είπε: Εάν υπάρχει λαός, τότε θα υπάρχει και έθνος, που είναι ο λαός στη διάσταση του χρόνου: παρελθόν – παρόν – μέλλον. Και οι παγκοσμιοτές συνεχίζουν, φυσικά δεν πρέπει να υπάρχουνε χώρες, ούτε σύνορα. Αυτά είναι διάφανα, χαλαρά, αδιόρατα, δεν πρέπει να τα κλείνουμε σε καμιά περίπτωση. Με την ευκαιρία αναφέρουμε δύο κείμενα σχετικά πρόσφατα στις 18/3/2020, 85 Ελλήνων πανεπιστημιακών, στα οποία υποστηρίζουν τα αναφερθέντα, όπως κι ένα άλλο με 70 Ευρωπαίους διανοουμένους, κι ανάμεσά τους υπάρχει ο Ηabermas και οι Βαρουφάκης και Λαπαβίτσας.


Και με τις θέσεις αυτές των παγκοσμιοποιητικών ελίτ αποδομούνται οι συλλογικές ταυτότητες λαός, έθνος, χώρα και οικοδομούν μια υπερκρατική ταυτότητα, την περιβόητη παγκοσμιοποίηση με πυρήνα το άτομο, το απέραντο, το δικαιωματικό, σ’ ένα σύστημα ατομοκεντρικό, που είναι το σημερινό. Κι αυτά για να εξυπηρετηθεί η υποτιθέμενη παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική υπερδομή, που τόσο από λατρευτές της, όσο κι από εχθρούς της αντιμετωπίστηκε σα μια νέου τύπου αυτοκρατορία, σα μια οντότητα, που είχε τους δικούς της σκοπούς, αλλά έλεγχε την κατάσταση, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε.


Έτσι όταν προέκυψε ο αστάθμητος παράγοντας του κορωνοϊού, στην αρχή οι δυτικές χώρες απλά επαναπαύτηκαν, ελπίζοντας ότι την άκρη θα τη βγάλουν οι Κινέζοι. Όμως στη συνέχεια δεν έκαναν απολύτως τίποτε, γιατί δεν είχαν εκπαιδευτεί και γιατί το πολιτικό τους υποκείμενο δεν υπήρχε. Δηλ. να υπερασπίσουν τα συμφέροντα ποιανού; της χώρας, που τη θεωρούσαν, ότι δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει, του λαού, που τον θεωρούν ως κάτι το φαντασιακό; Σα συνέπεια αυτών των στάσεων, στο δυτικό κόσμο είδαμε αυτή την παραλυτική αδράνεια των ιθυνόντων προς τον ιό, που αν θα συνεχισθεί, που θα συνεχισθεί, κι αν για πολύ, τότε θα ζήσουμε τη μεγαλύτερη – για σοβαρούς εκτιμητές – ανθρωπιστική καταστροφή, που έζησε η Ευρώπη από το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.


Σ’ αυτή την Ευρώπη – πυλώνα της παγκοσμιοποίησης – στην οποία ως χώρα είμαστε κι όπου τα τελευταία δέκα χρόνια εξαιτίας των πολιτικών των μνημονίων, που μας επέβαλαν, ο λαός μας υφίσταται συστηματική γενοκτονία. Σχεδόν 150.000 χιλιάδες άνθρωποι απεβίωσαν, μιας και κοντά στα άλλα η Ε.Ε. και το ευρώ έχουν ισοπεδώσει το δικαίωμα και το αγαθό της δημόσιας υγείας. Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα δυο τερατουργήματα, την Ε.Ε. και το ευρώ. Με το δράμα τώρα ειδικά της πανδημίας του κορωνοϊού σ’ όλη τη Ευρώπη και κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου καταδείχτηκε η αδυναμία των κρατών – μελών της Ε.Ε. να ασκήσουν εθνική πολιτική και στον τομέα της υγείας, υπακούοντας στις εντολές μιας υπερεθνικής δομής, όπως η Ε.Ε., που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών, που τη συγκροτούν.


Και ενδεικτικό των παραπάνω, αλλά και εξοργιστικό είναι και το γεγονός, ότι η Ιταλία ,που στενάζει από τον κορωνοϊό, δεν πήρε καμία υγειονομική βοήθεια από χώρα της Ε.Ε. αποδεικνύοντας την έλλειψη αλληλεγγύης στους κόλπους της, Κι όπως πληροφορούμαστε, η Ρωσία και η Κούβα βοηθούν την Ιταλία και κατά περίπτωση οι Ιταλοί κατεβάζουν τη σημαία της Ε.Ε. ανεβάζοντας τη ρωσική και την κουβανέζικη.


Όσο για τη χώρα μας έχουμε πιει μέχρι τον πάτο το πικρό ποτήρι της εγκληματικής αυτής πολιτικής, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία ζούμε τις συνέπειες της χρόνιας και εσκεμμένης λεηλασίας της δημόσιας υγείας, το κλείσιμο ή συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, τον περιορισμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού λόγω της μείωσης των δαπανών για τη δημόσια υγείας κι όλα αυτά, για να πιάσουμε τους στόχους και το πλεόνασμα, για να «σωθούμε», για να μείνουμε στο Ευρώ. Και οι υπουργοί μας να καμαρώνουν στη TV, ότι έπιασαν τους στόχους των μνημονίων και των δανειστών, περικόπτοντας από τη δημόσια υγεία.


Και σήμερα με την επέλαση του κορωνοϊού η λεηλατημένη από τα μνημόνια δημόσια υγεία, με νοσοκομεία, που μέχρι πρότινος ζητούσαν από τους ασθενείς να φέρουν υλικά από το σπίτι τους, σήμερα καλείται να δώσει τη μάχη στην πρώτη γραμμή κι ο λαός έχει εναποθέσει σ’ αυτή τις ελπίδες του. Οι δε μέχρι χθες καταστροφείς της, οι σημερινοί υπουργοί βγαίνουν και χωρίς αιδώ οικειοποιούνται μέρος της Τιμής, που αρμόζει στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτούς που είχαν (και θα συνεχίσουν να έχουν) λόγω μνημονίων στο στόχαστρο, επειδή επιβαρύνουν τις δημόσιες δαπάνες, προκαλώντας τη μήνι των τοκογλύφων.


Επί τέλους «οι καιροί ου μενετοί, ας διεκδικήσουμε αυτό, που μας αξίζει: Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στελέχωση με μόνιμο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, αύξηση του προϋπολογισμού της υγείας για πλήρη επάρκεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναπνευστήρες, μάσκες, γάντια, έλεγχος σε όλους τους κατοίκους των περιοχών, που έχουν τα κρούσματα, έλεγχος σε όσους εμφανίζουν, έστω και ήπια συμπτώματα. Και όσοι απ’ αυτούς αποδεικνύονται θετικοί να φιλοξενούνται σε δημόσιες δομές ή σε ιδιωτικές που έχουν επιταχθεί για την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή και ιατρική φροντίδα. Τέλος να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα της ομοσπονδίας ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΝΓΕ) Αυτών των γιατρών, που η ΝΔ μας βάζει να χειροκροτούμε και ο υπουργός υγείας αρνείται να συναντήσει.


Θέλοντας να κλείσουμε την κάπως αναλυτική, νομίζουμε, αφήγησή μας στο άρθρο μας, προσθέτουμε και τούτο. Ήδη αναφέραμε, ότι πιθανόν εξαιτίας του κορονοϊού πιθανόν να ζήσουμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή μετά από εκείνη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Εν κατακλείδι θα πούμε ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Και αυτή θα έρθει, η ιστορία έχει κάνει άλμα. Αυτός ο μεταψυχροπολεμικός, παγκοσμιοποιημένος καπιταλιστικός κόσμος μάς έχει τελειώσει, η περίοδός του έδειξε, δείχνει με τραγικό τρόπο τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις του. Αναδύεται εκ νέου το έθνος – κράτος ως πυρήνας του νέου διεθνούς συστήματος που θα προκύψει, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι τα πράγματα θα είναι κατ’ ανάγκη καλύτερα σ’ αυτό τον επόμενο κόσμο. Γιατί θα υπάρχουν πολλοί, που θα διεκδικήσουν εξουσία από το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα: Οι μεγάλες εταιρείες, το παρασιτικό χρηματιστηριακό κεφάλαιο αλλά και οι τράπεζες. Σε μια νέα παγκόσμια σκακιέρα θα συγκρουστούνε έθνη, λαοί, υπερεθνικές δυνάμεις, αλλά κυρίως εθνικές δυνάμεις για την επικράτηση της αντζέντας. Περνούμε σε μια νέα φάση του διεθνούς συστήματος, σε μια νέα ιστορική περίοδο. Ο κορονοϊός είναι η αιχμή του δόρατος. Κι όμως τονίζουν σοβαροί αναλυτές, ακόμα κι αν αύριο με ένα μαγικό τρόπο εξαλείφονταν ο κορονοϊός, λόγω της τόσο μεγάλης βλάβης, που συνέβη στην παγκόσμια τάξη, θα πάμε σε πολλές ριζικές αλλαγές. Και εδώ πρέπει να δούμε το μερίδιο ευθύνης του καθένα. Δηλαδή να δούμε με ποιους είμαστε σ’ αυτό το νέο κόσμο που θα έρθει.


Κατερίνη 26/3/2020


* Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.
Mail: vazakas1954@gmail.com
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget