ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Δεν έχουν υποχρέωση οι αγρότες να τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό

Ξεκινάµε τη φετινή χρονιά µε ένα θέµα που σε τακτά χρονικά διαστήµατα επανέρχεται, αναδεικνύοντας την ανασφάλεια και την αγωνία των αγροτών αφενός, αλλά και την εκ του πονηρού «πιθανόν» λειτουργία από κάποιους αφετέρου:


Γιώργος ΠαπαδημητρίουAgronewsΓιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού ΚαρδίτσαςΠρόκειται για τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς. Θα ασχοληθώ λοιπόν ξανά µε αυτό διότι, παρότι υποχρεωµένοι να εκνευριστούν είναι οι ίδιοι οι αγρότες και οι εκπρόσωποι τους.

Με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση ∆ΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017 η οποία τροποποίησε την ΚΥΑ 45231/2017 «Ρύθµιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωµών µε Κάρτα», ορίζεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι επαγγελµατίες που είναι υπόχρεοι σε pos µε βάση τους ΚΑ∆, προκειµένου να δηλώσουν τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς τους στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑ∆Ε.

Στον Επαγγελµατικό Λογαριασµό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγµατοποιούνται µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής όπως, ενδεικτικά, µέσα πληρωµής µε κάρτα, εντολές άµεσης χρέωσης, µεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές µε µετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται µέσω του Επαγγελµατικού Λογαριασµού και αφορούν αποκλειστικά την εµπορική, επιχειρηµατική ή επαγγελµατική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Σε πρώτη φάση δεν συµπεριλάµβάνονται οι αγρότες

Όσοι έχουν κωδικούς αριθµούς δραστηριότητας (Κ.Α.∆.) που ορίζονται ρητά στην απόφαση, υποχρεούνται να έχουν µηχάνηµα pos στην έδρα τους, ώστε όταν πάει ένας πελάτης τους, να µπορεί να πληρώσει µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Οι επιχειρηµατίες αυτοί έχουν συνδέσει έναν τραπεζικό λογαριασµό, στο οποίο πηγαίνουν τα χρήµατα τα οποία εισπράττονται από την πληρωµή µέσω των καρτών. Τους λογαριασµούς αυτούς είναι υποχρεωµένοι τώρα και µέχρι τις 30 Απριλίου 2019 (σύµφωνα µε την τελευταία παράταση), να µπουν στην εφαρµογή του taxis και να τους δηλώσουν στην υπο-εφαρµογή που αναφέρεται στους επαγγελµατικούς λογαριασµούς.

Σε αυτή την πρώτη φάση, δεν συµπεριλαµβάνονται οι αγρότες, οι οποίοι έχουν ως ΚΑ∆ δραστηριότητας αριθµού που ξεκινάνε από 01 έως 03. Κι όταν λέω αγρότες, αναφέροµαι και σε αυτούς του ειδικού και σε αυτούς του κανονικού καθεστώτος.

Πολλοί νοµίζουν ότι υποχρεώσεις έχουν µόνο όσοι αγρότες τηρούν βιβλία. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε όλους ότι δεν ισχύει. Τις ίδιες υποχρεώσεις µε τις κοινές εµπορικές επιχειρήσεις έχουν τόσο οι αγρότες του κανονικού, όσο και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, έχουνε ελάχιστες διαφορές µε αυτούς του κανονικού: δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, δεν υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πωλήσεων, ενώ όταν πουλάνε, εκδίδουν τα παραστατικά πώλησης οι αγοραστές (τιµολόγια αγοράς). Για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές αντιµετωπίζονται και θεωρούνται επιχειρηµατίες.

Δεν ειναι υποχρεωτικό, αλλα δεν απαγορεύεται κιόλας

Το γεγονός όµως, ότι δεν είναι υποχρεωτικό, δε σηµαίνει ότι απαγορεύεται κιόλας. Προαιρετικά µπορεί οποιοσδήποτε να µπει στο σύστηµα και να δηλώσει τον/τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς του.

Ως επαγγελµατικό µπορεί να δηλώσει ο αγρότης ένα υπάρχοντα λογαριασµό ή µπορεί να ζητήσει στην τράπεζα να του ανοίξουν έναν λογαριασµό όψεως. Το πρόβληµα όµως που υπάρχει σε όλους τους αγρότες είναι το εξής: στην ουσία, όσους τραπεζικούς λογαριασµούς και να έχουν, χρησιµοποιούν µόνον έναν: αυτόν που έχουν δηλώσει στο ΟΣ∆Ε, στον οποίο κατατίθενται οι επιδοτήσεις. Ο ίδιος αυτός λογαριασµός χρησιµοποιείται από τις τράπεζες προκειµένου να χορηγήσουν την κάρτα του αγρότη, η οποία χορηγείται µε βάση τις προβλεπόµενες εισπραχθείσες επιδοτήσεις. Ο ίδιος αυτός λογαριασµός χρησιµοποιείται από τους αγρότες –εκτός από τις πληρωµές των εφοδίων, εργατών κλπ- και τις προσωπικές τους ανάγκες (σούπερ µάρκετ, προσωπικές ή ιατρικές δαπάνες κλπ), οι οποίες δίνουν το αφορολόγητο σε όσους το δικαιούνται.

Μέχρι να προκύψει υποχρέωση δήλωσης επαγγελµατικού λογαριασµού, καλό είναι οι αγρότες να µην δηλώνουν επαγγελµατικό λογαριασµό. Καλό είναι µάλιστα, να αναρωτηθούν, όταν τους πιέζει κάποιος να κάνουν επαγγελµατικό λογαριασµό, για ποιο λόγο τους πιέζει;

Αιτιολογώ: Εάν δηλώσει κάποιος επαγγελµατικό λογαριασµό, αυτοµάτως στερείται το ακατάσχετο για τον λογαριασµό αυτό. ∆εν γνωρίζω κάποια απόφαση που να δίνει το ακατάσχετο στους επαγγελµατικούς λογαριασµούς. Θεωρείται βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα, θα υποχρεωθούν όλοι να δηλώσουν επαγγελµατικούς λογαριασµούς. Μέχρι τότε όµως, ας αφήσουν στην ησυχία τους, τους αγρότες.

Να κάνω ή όχι Οµάδα Παραγωγών;

Ακόµη καλύτερα να µαζευτείτε και να κάνετε συνεταιρισµό. Αν γνωρίζεστε ή όχι µεταξύ σας είναι αδιάφορο, έτσι κι αλλιώς ο καθένας θα καλλιεργεί τα χωράφια του. Απλά θα πρέπει να αποφασίσετε ότι στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αφήσετε κατά µέρος το «εγώ» και να µάθετε να ζείτε µε το «εµείς». Φροντίστε όµως να το κάνετε για τους σωστούς λόγους, είτε πρόκειται για Οµάδα Παραγωγών, είτε για συνεταιρισµό
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget