ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

12 ή 24 δόσεις; Η απάντηση για να γλιτώσετε την κατάσχεσηΤο μεγάλο δίλημμα για τους οφειλέτες της εφορίας: εντάσσουν «εδώ και τώρα» το χρέος τους στην υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων προκειμένου να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα ή περιμένουν μέχρι το τέλος Μαρτίου –αυτή είναι η οριστική ημερομηνία- για να ανοίξει η νέα πλατφόρμα με τις 24 δόσεις;
Η απάντηση που δίνουν όλοι οι γνωρίζοντες είναι ίδια: «κανείς δεν μπορεί να συμβουλέψει κάποιον να αφήσει αρρύθμιστο το χρέος του καθώς οι πιθανότητες να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα από την εφορία είναι πολύ μεγάλες». Τον μεγαλύτερο κίνδυνο, διατρέχουν περίπου 600.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει χρέη άνω των 500 ευρώ καθώς σε αυτούς που μπορεί να επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα η εφορία. Το σύνολο αυτών που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ είναι 1,8 εκατομμύρια. Ωστόσο, οι 2 στους τρεις έχουν ήδη υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα.

Γεγονός είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα το τοπίο είτε εκδίδοντας την αναμενόμενη υπουργική απόφαση είτε ανακοινώνοντας επίσημα το εξής απλό: αν όποιος χρωστάει και μπει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, θα μπορεί στη συνέχεια να μεταφερθεί στην νέα διαδικασία των 24 δόσεων για να πληρώνει μικρότερα ποσά κάθε μήνα.

Η απάντηση είναι ότι προφανώς και θα μπορεί να το κάνει απλώς εγκαταλείποντας τη ρύθμιση των 12 δόσεων και μεταφέροντας το ποσό στις 24 δόσεις. Το ζητούμενο όμως είναι η διαδικασία να γίνεται χωρίς να επιβαρύνεται ο οφειλέτης με πολλές προσαυξήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς η υπουργική απόφαση θα προηγηθεί της ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ. Στη συνέχεια, ο οφειλέτης θα σταθμίσει τα δεδομένα τα οποία είναι τα εξής:

1. Όσοι έχουν χρέη έως και 500 ευρώ –και είναι περίπου 2,4 εκατομμύρια- στην πραγματικότητα δεν έχουν λόγο να περιμένουν την νέα πάγια ρύθμιση. Πρώτον, σε 535.000 εξ’ αυτών θα χαριστούν τα χρέη επειδή κυμαίνονται κάτω από τα 10 ευρώ συνολικά . Δεύτερον, δεν επιβάλλονται αναγκαστικά μέτρα για ποσά κάτω των 500 ευρώ. Και τρίτον, επειδή η νέα πάγια ρύθμιση προβλέπει ελάχιστη δόση 30 ευρώ, στην πραγματικότητα δεν θα μπορέσουν ποτέ να εξασφαλίσουν περισσότερες από 12 δόσεις.

2. Από αυτούς που χρωστούν περισσότερα από 500 ευρώ –συνολικά 1,8 εκατομμύρια- περίπου ο ένας στους τρεις έχει ήδη μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Έτσι, αν έχει δημιουργήσει καινούργιες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2019 έχει κάθε λόγο να μην αφήνει κανένα χρέος του αρρύθμιστο καθώς κινδυνεύει να χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και σε αυτή την περίπτωση η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη. Αν πάλι δεν έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, τα πλεονεκτήματα του να μπει σε μια διαδικασία ρύθμισης των χρεών του, είναι πολλά. Πρώτον, θα μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα. Δεύτερον, θα ξεκινήσει μια διαδικασία αποδέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού καθώς με βάση τον νέο νόμο, το ποσό της αποδέσμευσης συνδέεται με την διαδικασία αποπληρωμής του χρέους. Η ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού από την ΑΑΔΕ αναμένεται επίσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

3. Η ρύθμιση των 24 δόσεων είναι χρήσιμη μόνο σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε λιγότερες δόσεις. Το να ξεπεράσει κάποιος τις 12 δόσεις, έχει δύο μειονεκτήματα. Πρώτον, φορτώνεται με περισσότερους τόκους και δεύτερον αργεί η διαδικασία αποδέσμευσης του τραπεζικού του λογαριασμού.


thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget