ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Επιπτώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης: Η ευεργετική επίδραση της ασπιρίνης

Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τις βλάβες που προκαλεί στη λειτουργία των πνευμόνων η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν 2.280 βετεράνους πολέμου από την ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης. Οι εθελοντές είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ώστε να καταγραφούν τα επίπεδα της αναπνευστικής λειτουργίας τους. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για τη λειτουργία των πνευμόνων, της χρήσης ΜΣΑΦ (Μη Συνταγογραφούμενων Αναλγητικών Φαρμάκων) που έκαναν οι εθελοντές κατά δική τους δήλωση, καθώς και της έκθεσής τους σε μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας (ΡΜ), αλλά και σε αιθάλη κατά τον μήνα που προηγήθηκε των εξετάσεων. Τα ΡΜ είναι επικίνδυνοι ατμοσφαιρικοί ρύποι με πολύ μικρή διάμετρο οι οποίοι μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες, ενώ και τα σωματίδια της αιθάλης που εκλύονται από την ατελή καύση ορυκτών καυσίμων, βιοκαυσίμων και βιομάζας (ξύλο, κοπριά ζώων κ.λ.π.) εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την αναπνευστική λειτουργία.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν και άλλους παράγοντες που μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως η γενικότερη κατάσταση της υγείας του κάθε εθελοντή καθώς και το αν ήταν καπνιστής ή όχι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η χρήση οποιουδήποτε ΜΣΑΦ μείωνε σχεδόν στο μισό την αρνητική επίδραση των μικροσωματιδίων ΡΜ στην αναπνευστική λειτουργία. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη λάμβαναν ασπιρίνη, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η επίδραση που παρατήρησαν συνδεόταν κυρίως με την ασπιρίνη. Πρέσθεσαν πάντως ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη σχετικά με την επίδραση που μπορούν να έχουν και τα άλλα ΜΣΑΦ στη λειτουργία των πνευμόνων. Παρότι ο μηχανισμός με τον οποίον η ασπιρίνη και πιθανότατα και άλλα ΜΣΑΦ προστατεύουν τους πνεύμονες από τους ρύπους είναι άγνωστος, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα ΜΣΑΦ μετριάζουν τη φλεγμονή που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι η ασπιρίνη και άλλα ΜΣΑΦ μπορούν να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τη βραχυπρόθεσμη άνοδο των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» ανέφερε ο Ξου Γκάο, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας στη Σχολή Mailman του Κολούμπια και βασικός συγγραφέας της μελέτης και πρόσθεσε: «Βέβαια, είναι σημαντικό να μειώσει ο πληθυσμός την έκθεσή του στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία συνδέεται με πλήθος προβλημάτων υγείας, από τον καρκίνο ως τα καρδιαγγειακά νοσήματα».

Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στη μείωση των αρνητικών επιδράσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine».
ΠΗΓΗ: https://www.onmed.gr/ygeia/story/379382/epiptoseis-atmosfairikis-rypansis-h-eyergetiki-epidrasi-tis-aspirinis
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget