ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Ρύθμιση για ταχύτερες αποζημιώσεις από τον αργοκίνητο ΕΛΓΑ

Ειδική ρύθμιση για την ταχύτερη αποζημίωση γεωργών και κτηνοτρόφων από θεομηνίες και καταστροφές, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα θα προχωρήσει το ταχύτερο και δεν θα περιμένει τη γενικότερη αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.


AgronewsAgronews
Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Αγρίνιο στο πλαίσιο περιοδείας του υπουργού στην περιοχή και έρχονται να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πρόβλημα υστέρησης και ταμειακής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν συχνά οι παραγωγοί, καθώς ο χρόνος εξόφλησης από τον ΕΛΓΑ, ακόμη και για οφθαλμοφανείς ζημιές, πλησιάζει τους 18 μήνες. Ειδικότερα, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η προκαταβολή της τάξεως του 70% σε σχέση με την εκτιμητέα ζημία έρχεται στους 8 με 9 μήνες, η δεύτερη δόση που συνήθως είναι στο 10% υπερβαίνει το χρόνο και η εξόφληση, δηλαδή το υπόλοιπο 20% είναι ζήτημα αν έρχεται στον ενάμιση χρόνο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καπνοπαραγωγών από την περιοχή της Ξάνθης οι οποίοι για τις ζημιές που έγιναν στην παραγωγή τους τον περασμένο Ιούνιο, πληρώνονται από τον ΕΛΓΑ τα τελευταία 24ωρα. Ο αναγνώστης της Agrenda και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Καπνού της περιοχής, Μιχάλης Πασχαλίδης, δηλώνει στην Agenda ότι η πολιτική αυτή του Οργανισμού έχει βγάλει πολλούς αγρότες έξω από το παιχνίδι, καθώς, μετά από μια μεγάλη ζημιά και χωρίς κανένα άλλο χρηματοδοτικό μέσο δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις καλλιεργητικές δαπάνες της αμέσως επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εν λόγω κυβερνητική πρωτοβουλία έχει σαφέστατα προεκλογικά χαρακτηριστικά, καθώς έρχεται να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, ωστόσο, γίνεται δεκτή με ανακούφιση από τον αγροτικό κόσμο που αναζητά διεξόδους. Σημειωτέον ότι εκτός των άλλων, οι πληγέντες καλούνται να καταβάλλουν έγκαιρα και στο ακέραιο και τις ασφαλιστικές εισφορές της επόμενης χρονιάς. Ειδικά δε από τον καιρό που η υποχρέωση αυτή έρχεται ταυτόχρονα με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ το πράγμα γίνεται δυσβάστακτο.

Παράλληλα, τόσο από επίσημα κυβερνητικά χείλη, καθώς και από εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, ακούγονται συχνά τον τελευταίο καιρό τα περί ανάγκης και προετοιμασίας ευρύτερης αναθεώρησης του Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ωστόσο αυτό μοιάζει να είναι πολύ πιο σύνθετο, απαιτεί ιδιαίτερες αναλογιστικές μελέτες και δύσκολα θα φθάσει στη Βουλή από τη σημερινή κυβέρνηση.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget