ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Έρχονται θετικές αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος


Αποτέλεσμα εικόνας για δεη
 
 Τρεις παρεμβάσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νίκος Μπουλαξής μιλώντας σήμερα στο συνέδριο “Power & Gas Supply”.

 Οι παρεμβάσεις αφορούν τόσο το ανταγωνιστικό, όσο και το μονοπωλιακό τμήμα των τιμολογίων και αποσκοπούν όπως σημείωσε ο κ. Μπουλαξής σε άρση στρεβλώσεων και βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών ρεύματος. 

Ειδικότερα:

 – Ο επικεφαλής της ΡΑΕ κάλεσε τους προμηθευτές ρεύματος να επανεξετάσουν τα κλιμάκια των τιμολογίων και συγκεκριμένα την ρύθμιση που (όπου εφαρμόζεται) προβλέπει ότι αν η κατανάλωση υπερβαίνει το όριο των 2000 κιλοβατωρών, τότε το σύνολο της κατανάλωσης χρεώνεται με την υψηλότερη τιμή που ισχύει για το υψηλό κλιμάκιο. Ανάλογη στρέβλωση υπήρχε στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αλλά καταργήθηκε με πρόσφατες αποφάσεις της Αρχής.

 – Για τις μονοπωλιακές χρεώσεις, που περιλαμβάνουν το κόστος των δικτύων μεταφοράς και διανομής, τις ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ ο κ. Μπουλαξής ανέφερε ότι το επόμενο τρίμηνο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τυχόν αναθεώρηση, έδωσε ωστόσο την εικόνα ότι οι χρεώσεις θα παραμείνουν σταθερές. Ειδικότερα για τα τέλη μεταφοράς σημείωσε ότι το κόστος των επενδύσεων στις διασυνδέσεις των νησιών θα ενσωματωθεί στα τιμολόγια όταν αυτές τεθούν σε λειτουργία, οπότε θα υπάρξει και το όφελος από τη μείωση των ΥΚΩ που καλύπτουν κυρίως το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών με τελικό στόχο να μην υπάρξει επιβάρυνση των πελατών. Και για το ΕΤΜΕΑΡ σημείωσε ότι αν και τα δεδομένα μπορεί να επιτρέπουν μειώσεις, ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί στη διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς και στην εξάλειψη των καθυστερήσεων πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ.

 – Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε εξάλλου ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαβούλευση για την υποχρέωση των προμηθευτών να διαθέτουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες που συνδέουν τις χρεώσεις με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής. Η ανάγκη όπως είπε ανέκυψε από καταγγελίες καταναλωτών στη ΡΑΕ για χρεώσεις στους λογαριασμούς τις οποίες δεν γνώριζαν ή δεν κατανοούσαν. Ο κ. Μπουλαξής ανήγγειλε πρωτοβουλία για επιτάχυνση της εγκατάστασης “έξυπνων” μετρητών κατανάλωσης ρεύματος οι οποίοι θα εξαλείψουν και το πρόβλημα των ρευματοκλοπών. 

Πρόκειται όπως ανέφερε για σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών αν και το φαινόμενο φαίνεται πως έχει ανακοπεί, αλλά πρέπει να μειωθεί περαιτέρω. Για το λόγο αυτό εξετάζεται η εφαρμογή συστήματος ποινών και επιβραβεύσεων για τον Διαχειριστή του Δικτύου σε συνάρτηση με την επίτευξη στόχων μείωσης των ρευματοκλοπών. Στις πρωτοβουλίες της Αρχής για προστασία των καταναλωτών περιλαμβάνεται τέλος η ανάπτυξη εργαλείου σύγκρισης των λιανικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. 

Πηγή:parallaximag.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget