ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Η ΕΕ ζητά να διερευνηθούν τα κονδύλια που έλαβε η Ελλάδα για το προσφυγικό
Ψήφισμα που ζητά από από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διερευνήσει τον τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης με αφορμή την έκθεση της αρμόδιας εισηγήτριας για τη Μετανάστευση, 

Πέτρα Ντε Σούτερ που εκφράζει τις σοβαρές τις ανησυχίες σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στα κέντρα των ελληνικών νησιών καθώς και στην ηπειρωτική Ελλάδα.Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα αναφέρεται: «Έχοντας επίγνωση ότι η Ελλάδα έλαβε 16.670 αιτήσεις ασύλου για πρώτη φορά το τρίτο τρίμηνο του 2018, το οποίο αντιπροσωπεύει τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων ασύλου ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κύπρο, η Συνέλευση χαιρετίζει την οικονομική βοήθεια της EE ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, η οποία, περιλαμβάνει το πρόσφατα χορηγηθέν ποσό 289 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων.

Με αφορμή τις αναφορές σχετικά με υπεξαίρεση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ελληνικές αρχές, η οποία φέρεται ότι απέτρεψε τη βελτίωση της "αξιολύπητης" στέγασης των αιτούντων άσυλο, η Συνέλευση καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί δεόντως την ορθή χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνεται, ότι βάσει της έκθεσης της αρμόδιας εισηγήτριας για τη Μετανάστευση, Πέτρα Ντε Σούτερ, στα κέντρα της Μόρια (Λέσβος) και του Βαθύ (Σάμος), μεγάλος αριθμός ατόμων στεγάζεται σε ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής με ελλιπή διανομή τροφίμων και χωρίς καμία ασφάλεια.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα, η κ. Σούτερ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν γρήγορα τις συνθήκες στέγασης, την κατάσταση στέγασης, υγιεινής και ασφάλειας στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου και να εντοπίσουν και να καταχωρήσουν όλους τους μετανάστες που φτάνουν με πλοίο στα ελληνικά νησιά, προκειμένου να τους αποτρέψουν από το να παραμείνουν χωρίς χαρτιά και επομένως πιο ευάλωτοι.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από τη βία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων ενώ θα πρέπει να παρέχεται καλύτερη κηδεμονία για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στους οποίους θα πρέπει να επιτραπεί η επανένωση ή η διατήρηση επαφών με μέλη της οικογένειας, υπογραμμίζει το εγκριθέν κείμενο.


Η Ολομέλεια κάλεσε επίσης τις τουρκικές και τις ελληνικές αρχές να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι οι διακινητές και οι λαθρέμποροι ανθρώπων δεν μπορούν να ενεργούν ατιμώρητοι όταν μετακινούν τους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες και να θεσπίσει καλύτερες διαδικασίες ασύλου στα ελληνικά νησιά με ταχείες μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Επιπλέον, ζητήθηκε από την ΕΕ να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί υπεξαίρεσης κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Τέλος, η συνέλευση συνέστησε στην Επιτροπή Υπουργών να καλέσει την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεχίσουν την επανεισδοχή απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και παράνομων μεταναστών, σύμφωνα με τη διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία επανεισδοχής και τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget