ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

"Χαράτσι” για τους συνταξιούχους που εργάζονται
Πόσο θα πληρώσουν..


Εισφορές 20,2% θα πρέπει να καταβάλλουν και οι συνταξιούχοι που αμείβονται με απόδειξη δαπάνης.

Όπως οι εργαζόμενοι έτσι και οι συνταξιούχοι, εφόσον κόβουν το σχετικό δελτίο για υπηρεσία τη οποία παρείχαν σε εργοδότη, θα πρέπει να καταβάλουν τις εν λόγω εισφορές. Συγκεκριμένα, οι εισφορές 20, 28% (13,33% για σύνταξη και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη) επιβάλλονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού μετά την παρακράτηση φόρου 20& και τέλους χαρτόσημου 3,6 %. Οι εισφορές αυτές παρακρατούνται από όσους παρέχουν υπηρεσία αλλά τις καταβάλει ο εργοδότης. Όποιος εργοδότης δεν τις δηλώσει εμπρόθεσμα ή δεν τις καταβάλει εμπρόθεσμα βαρύνεται με πρόστιμο 3% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Η έναρξη

Τις ασφαλιστικές κρατήσεις πρέπει να καταβάλλουν γενικότερα εκείνοι που πληρώνονται με τον συγκεκριμένο τρόπο από την 1η Φεβρουαρίου 2019, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία , ακόμα κι αν παράλληλα απασχολούνται είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως και τα δύο κι έτσι ήδη ασφαλίζονται και καταβάλουν εισφορές. Έτσι θα τις καταβάλλουν και οι συνταξιούχοι , ακόμα κι να παράλληλα αποκτούν εισόδημα (εκτός από τη σύνταξη τους) ως ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ αν είναι μέλη εταιρίας) ή ως μισθωτοί. Εξαιρούνται μόνο από τη δυνατότητα να κόψουν απόδειξη δαπάνης όσοι εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης πάνω από 10.000 ευρώ ετησίως.

Με άλλα λόγια μπορεί να κοπεί απόδειξη δαπάνης μόνο για ετήσιο εισόδημα (από απόδειξη δαπάνης) έως και 10.000 ευρώ. Για εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ πρέπει να κοπεί είτε “ μπλοκάκι” (δελτίο παροχής υπηρεσιών) είτε να υπάρξει πρόσληψη του αμειβόμενου ως μισθωτού.

Εάν οι αμειβόμενοι με τίτλο κτήσης ασκούν ταυτόχρονα και άλλη δραστηριότητα, μισθωτή ή μη μισθωτή, υπάγονται στη διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών. Δεν ισχύει ελάχιστο πλαφόν εισφοράς και το ποσοστιαίο ασφάλιστρο εφαρμόζεται στην οποία καθαρή αμοιβή. Αντίθετα, ισχύει το ανώτατο πλαφόν στο ασφαλιστέο εισόδημα που είναι πλέον οι 6.500 ευρώ τον μήνα. Αν για το ίδιο χρονικό διάστημα εκδίδονται για τον ίδιο ασφαλισμένο περισσότερα του ενός παραστατικά , από διαφορετικό “εργοδότη” τα όρια εφαρμόζονται αυτοτελώς για κάθε εκδιδόμενο παραστατικό. Όπως διευκρινίζεται στη σχετική εγκύκλιο, οι εισφορές πληρώνονται “ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του παραστατικού μήνα”.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget