ΝΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Ηλεκτρονική εφημερίδα τού Ν. Πιερίας !!!

Ο Σταυρός με τα “γείτσια” στο Λιτόχωρο

Ήθη και έθιμα του τόπου μας – “Τουν Σταυρό τουν Ντιμινου…”


Στους δρόμους του Λιτοχώρου το 1958 ανήμερα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως.
Μιχάλης Κάρκας – Σάκης Κούκουλης – Τάκης Ανδριάς


Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης». Μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στο πλαίσιο του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς.

Ένα έθιμο που χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου στο Λιτόχωρο, είναι ο Σταυρός με τα γείτσια. Μικρά παιδιά, κρατώντας συνηθως στα χέρια τους ένα δίσκο με λουλούδια που οι ντόπιοι τα λένε γείτσια και στην μέση τον Σταυρό, γυρνούσαν μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας απόι σπίτι και σπίτι και έλεγαν τα “κάλαντα της Σταυροπροσκυνήσεως”.

Έτσι κι εγώ ως μικρός πέρναγα από το σπίτια των συγγενών μου – με τα αδέρφια μου – και τραγουδούσαμε “Τον Σταυρό τον Τίμιο” ή στα Λιτοχωρίτικα: “Τουν Σταυρό τουν Ντιμινου…”

“Τον Σταυρό τον τίμιο, προσκυνούμε Σοι Χριστέ και της Αγία Ανάσταση
Χαίρεπι, χαίρεπι, καθαρών των Αποστόλων
Χείλη, χείλη λέγοντα. Χείλη, χείλη ψάλλοντα. Ψάλλοντα τοις δώδεκα και της κατηχούμενης.
Αμήν διαφορά καλή χρονιά”Ο Σταυρός με τα γείτσια

Οι συγγενείς μας με μεγάλη χαρά μας υποδέχονταν. Έκαναν τον Σταυρό τους και φιλούσαν τον Σταυρό. Αν θυμάμαι καλά, έπαιρναν και ένα λουλουδάκι. Μας αγκάλιαζαν, ανταλλάσσαμε ευχές για καλό Πάσχα και μας έδιναν και ένα μικρό χαρτζιλίκι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνδυασμός του Σταυρού με τα όμορφα κίτρινα λουλούδια, τα γείτσια, συμβολίζει την πίστη των απλών ανθρώπων, την αγάπη τους για τη γη και τη φύση, καθώς και τη συγκίνησή τους για κάθε απλό χριστιανικό και όμορφο που συμβαίνει στη ζωή μας.

Πηγή: ipap.gr
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget